Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zelfstandigen Bouw wil premiekoopwoning terug

14 mei 2013 - Zelfstandigen Bouw pleit in een brief aan minister Blok van Wonen en Rijksdiensten voor de terugkeer van de ooit zo succesvolle premiekoopwoning. Dat zou de bouw, en daarmee de hele economie, een stevige impuls geven.

De belangenorganisatie voor zzp'ers in de bouw stelt voor subsidie toe te kennen aan mensen met een inkomen van modaal en lager die voor het eerst een woning kopen. Dat mag een nieuwe of een bestaande woning zijn, maar de prijs moet onder de grens liggen die geldt voor de Nationale Hypotheek Garantie (nu 320.000 euro). Daarmee wijkt het voorstel af van de oude regeling uit de jaren '80 van de vorige eeuw die alleen voor nieuwe woningen gold. "Zo geef je starters een kans," zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. "En starters zijn van cruciaal belang om de woningmarkt in beweging te brengen." 

Geen effectieve maatregelen
De bouwsector wordt extra hard getroffen door de economische crisis. "Er is wel aandacht voor de speciale problematiek in de bouw, maar die vertaalt zich niet in effectieve maatregelen om de sector uit het slop te halen," zegt Verhoef. "Het onlangs gesloten Woonakkoord bevat wel een aantal positieve maatregelen, zoals de verlaging van de btw op onderhoud, maar dat is niet genoeg om de bouwsector een stevige impuls te geven. Bovendien hebben de hypotheekmaatregelen van het kabinet, die wel begrijpelijk zijn vanuit de situatie op de financiële markten, een negatieve invloed op de werkgelegenheid in de bouw."
Zelfstandigen Bouw is ervan overtuigd dat de overheid het geld dat deze subsidieregeling kost makkelijk terugverdient doordat meer mensen in de bouw aan het werk kunnen blijven. Dat levert het Rijk meer op aan inkomstenbelasting, btw en vennootschapsbelasting. Bovendien dalen de uitgaven aan WW en bijstandsuitkeringen. 
Veel zzp'ers in de bouw ondervinden sinds 2009 de gevolgen van de crisis aan den lijve. Het werk loopt niet alleen terug, ook de tarieven dalen fors. Velen hebben een beroep moeten doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Een extra impuls van de bouwsector zou de 60.000 zzp'ers in de bouw zeer welkom zijn. 

Premiekoopwoning nieuwe stijl
Bijkomend voordeel van de premiekoopwoning -nieuwe-stijl is dat er meer sociale huurwoningen vrijkomen wanneer de huurders met een financieel steuntje van de overheid doorstromen naar een koophuis.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.