Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwend Nederland: Extra bezuinigingen op infra taboe

9 april 2013 - Gisteren werd een toelichting gegeven op de invulling van de bezuinigingen op het Infrastructuurfonds. Bouwend Nederland, EVO en TLN riepen gezamenlijk op om de extra bezuiniging op het infrastructuurfonds nog eens te heroverwegen.

Op het Infrastructuurfonds is een forse aanslag gepleegd. Nadat het Gedoogakkoord in 2010 al vijftien miljard bij infrastructuur heeft weggehaald, onttrekt dit kabinet nog eens elf miljard. De opeenstapeling aan bezuinigingen op de infrastructuur tot en met 2028 (looptijd MIRT) vormen samen het enorme bedrag van 26 miljard euro.

Impuls van 300 miljoen wordt teniet gedaan
Begin maart wekte het kabinet - in reactie op de nieuwe CPB-ramingen - nog de suggestie dat er 300 miljoen euro extra wordt besteed aan infrastructuurprojecten. In het pakket maatregelen wordt echter ook opgenomen dat de jaarlijkse inflatiecorrectie op het Infrastructuurfonds wordt geschrapt. Bouwend Nederland heeft de gevolgen daarvan berekend op een korting van 160 miljoen euro per jaar, optellend tot 2,6 miljard euro tot en met 2028. De Minister heeft deze stelling genuanceerd, omdat dit bedrag inclusief de looncompensatie van de ambtenaren is. Desalniettemin wordt hierdoor tot en met 2028 1,6 miljard euro aan het Infrafonds onttrokken. De eenmalige impuls van 300 miljoen euro wordt hiermee volledig teniet gedaan.

Verlies van 1.000 manjaren werk per jaar
Door de eerdere stapeling van bezuinigingen zijn al ruim 40 projecten ernstig vertraagd en dat zullen er nu alleen maar meer worden. Nieuwe bezuinigingsmaatregelen kosten nog eens 160 miljoen euro per jaar, oftewel: wéér een verlies van 1000 manjaren aan werk. De argumentatie dat dit nodig is om het Rijkstekort terug te dringen, is correct, maar 160 miljoen draagt voor nog geen 0,04 procent bij aan het terugdringen van de totale schuld van Nederland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.