Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Winkelcriminaliteit piekt tijdens feestdagen

6 december 2010 - Nederlandse winkeliers zullen tijdens de komende kerstperiode 178 miljoen euro aan omzet verliezen door winkelcriminaliteit. Dat is 6,2 miljoen euro meer dan in 2009 (een stijging van 3,6 procent).

Dit blijkt uit de studie ‘Winkeldiefstal voor Kerstmis 2010’ van Centre for Retail Research in opdracht van Checkpoint Systems

Winkelcriminaliteit piekt tijdens feestdagen
De kerstperiode is de belangrijkste periode van het jaar voor winkeliers. De verkoop stijgt met 40 procent tot zelfs 100 procent per week. De studie waarschuwt dat winkeliers dit jaar extra waakzaam moeten zijn voor winkeldieven. Nederlandse winkeldieven zullen in 2010 voor 178 miljoen euro aan kerstcadeaus stelen: 105 miljoen euro verlies door winkeldieven, 62 miljoen euro verlies door stelend personeel, elf miljoen euro verlies door schade van leveranciers. 

Extra waakzaamheid
Ronald Baars, Algemeen Directeur Checkpoint Systems Benelux, licht de voorspellingen van de studie toe: "Sommige mensen zullen misschien raar op kijken van de voorspelde stijging in winkelcriminaliteit tijdens de aankomende eindejaarsfeesten. De Checkpoint Diefstal Barometer gaf aan dat winkelcriminaliteit het voorbije jaar immers daalde in Nederland. Extra waakzaamheid van winkeliers is echter geboden. November en december zijn economisch de zwaarste maanden van het jaar voor de consument. Bovendien maakt de extreme drukte in de winkels tijdens deze periode het makkelijker om niet betrapt te worden." 

Meer mannen dan vrouwen stelen met Kerstmis
Hoewel winkeldiefstallen in het algemeen eerder door vrouwen gepleegd worden, is de gemiddelde kerstdief 25 jaar oud en van het mannelijke geslacht. Twee procent van de winkeldieven is 60 jaar of ouder. Meer dan de helft van de diefstallen tijdens de kerstperiode worden gepleegd door mannen (52 procent). Vrouwelijke winkeldieven stelen echter duurdere producten. Het gemiddeld totaalbedrag per winkeldiefstal tijdens de kerstperiode zal 103,25 euro bedragen. 

Ook personeel steelt meer
Winkeliers moeten niet alleen extra alert zijn op een stijgend aantal winkeldieven. Ook het personeel steelt meer tijdens de drukke periode. Winkeliers huren meer tijdelijke medewerkers aan voor de kassa, het magazijn, het distributiecentrum en achter de schermen van hun e-shops. De studie voorspelt dat het winkelpersoneel in Nederland voor 62 miljoen euro aan kerstcadeautjes zal stelen dit jaar. 

Meest gestolen producten tijdens kerstperiode

De studie onderzocht wat de meest gestolen producten zullen zijn tijdens de komende kerstperiode. Dure en populaire producten vallen het meest in de smaak van winkeldieven. Ze kunnen ze tijdens de kerstperiode voor meer geld doorverkopen dan in de loop van het jaar. Opvallend is dat mensen vooral feestartikelen stelen. De meest gestolen producten (in dalende volgorde naar waarde) zullen de volgende zijn:
1. Alcohol
2. Vrouwenkleding
3. Modeaccessoires
4. Parfum
5. Geschenkboxen
6. Gezondheids- en schoonheidsproducten
7. Toiletartikelen voor mannen: aftershave, scheerapparaten en -mesjes
8. Dvd-geschenkboxen, succesfilms, iPods, spelconsoles, elektronische spellen, wii Fit
9. Sportkleding, sportschoenen
10. Voeding en feestmateriaal, vlees, kaas, zalm, voeding in blik, exotische etenswaren

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.