Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Crisis: zzp’ers in tang dure bemiddelaar

19 februari 2013 - Door de aanhoudende crisis en het gebrek aan opdrachten zijn hoogopgeleide zzp’ers steeds meer afhankelijk van dure opdrachtbemiddelaars. De kosten voor een succesvolle bemiddeling lopen op tot 35 procent van het uurtarief van een zelfstandige.

Dat blijkt uit onderzoek van Myler onder 1.942 hoogopgeleide zelfstandig ondernemers. Steeds meer bedrijven huren zzp’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT uitsluitend in via tussenpersonen. Een slechte ontwikkeling blijkt uit onderzoek van Myler, want nog altijd rekenen opdrachtbemiddelaars veel voor hun diensten. Gemiddeld betalen opdrachtgever en ingehuurde zelfstandigen 24 procent van het uurtarief aan hun tussenpersoon. Uitschieters tot 35 procent zijn geen uitzonderingen. 

Gebrek aan transparantie
Volgens Myler-directeur Toon van Bodegom is dit het gevolg van de machtspositie die veel tussenpersonen inmiddels hebben. Ook schimmige inhuurconstructies zorgen voor hoge uurtarieven van zelfstandigen. Tussen de opdrachtgevers en zzp’ers zitten soms meerdere tussenpersonen die ieder weer hun opslag berekenen. Door een gebrek aan transparantie weet bijna 65 procent van de zelfstandig ondernemers niet of zij via meerdere bureaus voor een bedrijf werkt. "Traditionele tussenpersonen rekenen te veel voor hun diensten, omdat zzp’ers door de crisis moeilijk zelf aan opdrachten kunnen komen. Het is slecht voor de markt als bemiddelaars niet transparant zijn over hun verdiensten." 

Correcte betaling
Verder komt er uit het onderzoek naar voren dat de helft van de zzp’ers tevreden is met zijn bemiddelaar, toch wordt de dienstverlening van tussenpersonen door zzp’ers met een 5,2 beloond. Naast het vinden van goede opdrachten vindt ruim driekwart van de zelfstandig ondernemers een correcte betaling belangrijk. Gemiddeld betalen tussenpersonen na 24 dagen de factuur die zij van zelfstandigen krijgen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.