Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB minder gevoelig voor economische schommelingen

2 december 2010 - Grote bedrijven zijn een stuk conjunctuurgevoeliger dan het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Op het dieptepunt van de crisis – eind vorig jaar – meldde 56 procent van de MKB-bedrijven een lagere omzet dan het jaar daarvoor.

Van de grote bedrijven was dat bijna 70 procent. Ook een hoogconjunctuur is overigens beter merkbaar bij grote bedrijven. Tijdens de hoogconjunctuur in 2006 en 2007 steeg de omzet bij bijna 80 procent van de grote bedrijven. In het MKB gold dat voor slechts 56 procent. De reden voor deze lagere gevoeligheid is dat het MKB minder afhankelijk is van de im- en export, aldus het CBS. 

Omzetstijging
Dit jaar rapporteerden weer meer bedrijven een omzetstijging, maar toe ligt het aantal bedrijven met een omzetdaling nog steeds op 60 procent. Vooral in de bouwnijverheid is nog geen sprake van herstel. In de horeca is de omslag het duidelijkst: het aantal bedrijven met een omzetdaling liep in 2010 terug van 70 procent tot twintig procent.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.