Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Innovatief MKB vaker op zoek naar externe financiering

29 januari 2013 - Achttien procent van het innovatieve MKB zocht het afgelopen jaar financiering buiten de bestaande kredietruimte, tegenover negen procent van het niet-innovatieve MKB. Bovendien zoeken innovatieve MKB-bedrijven grotere sommen financieringsgeld: de gemiddelde omvang is 33 procent groter dan die van niet-innovatieve bedrijven.

Dit blijkt uit de meest recente meting van de Monitor Determinanten Bedrijfsprestaties van Panteia, uitgevoerd in 2012.

Innovatieve MKB-bedrijven doen meer beroep op eigen vermogen
Voor het gehele MKB geldt dat vreemd vermogen de belangrijkste bron van financiering is. Innovatieve MKB-bedrijven maken wezenlijk vaker gebruik van eigen vermogen dan niet-innovatieve bedrijven. Om eigen vermogen aan te trekken doen zij ook vaker een beroep op minder traditionele financieringskanalen, zoals participatiemaatschappijen en business angels. Ook het privévermogen is voor hen een belangrijkere bron van financiering. Vaak zijn er meer afwijzingen bij vreemd vermogen dan bij eigen vermogen. Dit heeft te maken met het risicoprofiel van innoverende bedrijven en hun investeringen, deze zijn omgeven door meer onzekerheid. Doorgaans liggen de verwachte opbrengsten van een investering lager en hebben de opbrengsten van innovaties spillover effecten. Ook kan de kennis waarin geïnvesteerd wordt het bedrijf verlaten wanneer medewerkers vertrekken. Mede hierdoor kloppen de innovatieve bedrijven voor vreemd vermogen het meest aan bij hun huisbank. Deze kan door de goede band de beste inschatting maken van het risico van de investering.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.