Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vermogenspositie zzp-huishoudens is stevig

18 januari 2013 - Uit onderzoek van Panteia/EIM blijkt dat zzp’ers meer uren moeten maken om hun inkomen op peil te houden. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de vermogenspositie van zzp-huishoudens vrij stevig is.

Zo beschikt de helft van de huishoudens van zelfstandigen zonder personeel in 2009 over een vermogen van 128.000 euro of meer. Ter vergelijking: het gemiddelde huishoudenvermogen van personen in loondienst komt uit op 51.000 euro. 

Vermogen zzp’ers vanaf 2006 toegenomen

In het onderzoek is ook gekeken naar verschillen tussen de totale groep zelfstandigen zonder personeel, inclusief ‘klassieke zzp’ers’ zoals de groenteboer of de caféhouder, en de nieuwe zzp’ers die voornamelijk hun eigen arbeid en diensten aanbieden. Deze zogenaamde ‘nieuwe zelfstandigen’ zijn zelfs nog meer vermogend. Daarvan beschikt in 2009 de helft over een huishoudvermogen van 164.000 euro of meer. Sinds 2006 is elk jaar de vermogenspositie van de zzp’er verbeterd, hoewel de toename in 2009 is gestagneerd. De huishoudens van nieuwe zelfstandigen laten in die jaren een hoger vermogen zien dan de totale groep zelfstandigen zonder personeel. Een verklaring hiervoor is de leeftijdsopbouw. Nieuwe zelfstandigen zijn gemiddeld wat ouder dan de totale groep en hebben dus vaker een groter vermogen opgebouwd. 

Inkomenspositie van nieuwe zelfstandigen is iets beter

De helft van de nieuwe zelfstandigen heeft in 2009 een persoonlijk bruto-inkomen van 30.000 euro of meer per jaar en bij de totale groep zelfstandigen zonder personeel is dat 28.000. Ook op huishoudniveau liggen inkomens dicht bij elkaar. In 2009 bedraagt het mediane huishoudinkomen van nieuwe zelfstandigen 64.000 euro en dat ligt hoger dan bij de totale groep zelfstandigen zonder personeel (57.000 euro).

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

18-01-2013 10:25  |  

Dit is alweer 4 jaar geleden..In de tussentijd heeft de crisis er flink in gehakt. Ik vraag me dan oom af hoe het nu zou zijn met de resultaten? Zijn zzp'ers nog steeds zo vermogend of zijn ze er in die vier jaar er achteruit op gegaan?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.