Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Glazen plafond speelt ook voor vrouwelijke ondernemers

6 december 2012 - Uit de White Paper 'M/V = Meerkracht + Veerkracht' van PerspeXo blijkt dat vrouwelijke ondernemers minder gemakkelijk doorgroeien dan mannelijke ondernemers. Belangrijke ingrediënten voor doorbreken van het glazen plafond bij MKB-bedrijven zijn: leren delegeren, meer kennis en diversiteit aan de top.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder 500 ondernemers met personeel, waarvan 150 vrouwelijke en 350 mannelijke ondernemers. Annegien Blokpoel, Directeur PerspeXo en auteur van ‘Maak je bedrijf meer waard’: "Vrouwelijke ondernemers hebben het bedrijf van nu redelijk goed ingericht. Voor het bedrijf van morgen ontbreekt het aan voldoende bedrijfseconomische en bedrijfskundige kennis. Gecombineerd met een laag zelfbeeld op management- en ervaringsgebied, zien we dat vrouwelijke ondernemers minder goed uitgerust zijn voor groei dan mannelijke ondernemers. Delegeren van verantwoordelijkheid, meer kennis en sturen op targets zijn de belangrijkste breekijzers om het glazen plafond stuk te slaan." 

Vrouwelijke inzichten
1. Vrouwelijke ondernemers groeien minder gemakkelijk door dan mannelijke ondernemers. Niet kunnen ‘loslaten’ en delegeren is een belangrijke blokkade voor vrouwelijke (door)groeipotentie binnen de onderneming. 

2. Vrouwelijke ondernemers zijn beter uitgerust voor terugschakelen. 

3. Vrouwelijke ondernemers geven zichzelf gemiddeld een onvoldoende voor bedrijfskundige (3,7) en bedrijfseconomische kennis (3,6) en lage scores op management- en ondernemerservaring. Mogelijk zijn vrouwelijke ondernemers bescheiden in hun antwoorden en neigen mannelijke ondernemers eerder tot zelfoverschatting. Vrouwelijke ondernemers hebben 50 procent vaker een opleidingsbudget voor zichzelf dan mannelijke ondernemers. 

4. Het succes van het bedrijf hangt nauw samen met de diversiteit van managementkwaliteiten in de directie. Een MKB directie bestaande uit mannen én vrouwen kan in belangrijke mate bijdragen aan succesvol doorgroeien van het bedrijf.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.