Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB ervaart nog steeds te weinig steun van overheden

29 november 2010 - In Nederland zijn MKB-bedrijven verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van het BBP en 60 procent van de werkgelegenheid in Nederland. In Nederland is maar liefst 78 procent van de kleine en middelgrote ondernemers echter van mening dat hun belangen worden genegeerd.

Dit blijkt uit onderzoek van Regus onder meer dan 5.000 ondernemers in 78 landen. Er werd gevraagd naar hun recente omzet- en winstontwikkeling en hun belangrijkste zorgen en oorzaken van stress van de afgelopen jaren. Deze laatste indicatoren vormen de basis voor de 'Entrepreneurial Environment Index' - oftewel de Economisch Klimaat Index - die een beeld geeft van hoe makkelijk het door ondernemers gevonden wordt om zaken te doen in hun land. Voor Nederland liet de index een bovengemiddelde score van 108 zien ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde van 100 punten. 

Meer geld voor start-ups
74 procent van de respondenten wereldwijd en 71 procent in Nederland geeft aan dat banken gedwongen zouden moeten worden om meer geld uit te lenen aan start-ups en kleine ondernemingen, wat aangeeft dat cash flow duidelijk een thema is voor ondernemers. 86 procent van de ondernemers wereldwijd en 80 procent van de ondernemers in Nederland gaf ook aan dat venture capital funds van de overheid beschikbaar zouden moeten zijn om ondernemers en hun initiatieven te steunen. 72 procent van de respondenten wereldwijd en 80 procent in Nederland is voorstander van het introduceren van boetes bij het te laat betalen van facturen, wat het belang onderstreept van een stabiele cash flow voor kleine ondernemingen wereldwijd. 

Problemen door late betalingen
Eduard Schaepman, algemeen directeur Regus Benelux: "Het belang van het MKB valt niet te onderschatten, ze vormen de ruggengraat van onze economie. Toch hebben deze ondernemingen het moeilijk om gehoord te worden. In de nasleep van de wereldwijde recessie heeft deze sector, die cruciaal is voor de economie, moeite om kapitaal vast te houden en een stabiele cash flow te houden. Met name het MKB in Nederland klaagt over late betalingen, die er voor zorgen dat veel start-ups omvallen in de eerste achttien maanden. De laatste EU verordening met betrekking tot late betalingen geeft ondernemingen de mogelijkheid om acht procent rente te heffen over te laat betaalde facturen en 40 euro om kosten van late betalingen te dekken. Er worden in de verordening echter geen handhavingsmaatregelen genoemd. Desondanks laat recent onderzoek van Atradius zien dat 31 procent van de ondernemingen in Nederland een vermindering van de betalingstermijn verwacht door de introductie van verplichte termijnen in de EU."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.