Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 oktober 2012
 

ZZP Netwerk Nederland: ‘Noem schijnzelfstandige liever schijnwerknemer’

 
 

Enkele belangenbehartigers van ZZP’ers vinden dat schijnzelfstandigen géén ZZP’er meer moeten worden genoemd. Het voorstel kwam van Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, tijdens een expertmeeting op het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.


FNV Zelfstandigen Bouw, de stichting ZZP-Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (ABIN) zijn het eens met deze essentiële nuance in het debat. Vakbond PZO was nadrukkelijk tegen en omschreef het idee als ‘kul’. 

Overheidssupport
"Het debat vertroebelt als we die scheiding niet aanbrengen," vervolgt Helmers. "Want feitelijk gaat het hele ZZP-debat in Nederland al jaren over schijnzelfstandigen, mensen die niet in staat zijn om invulling te geven aan de eerste letter uit de afkorting ZZP. De mensen die zeggen ‘gedwongen ZZP’er’ te zijn, ervaren een zekere mate van onderdrukking en zeggen dat ze voor opgelegde tarieven moeten werken. Ze zijn niet in staat om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun ZZP-schap. Daar mag je natuurlijk nooit een waarde-oordeel aan hangen, maar deze mensen zijn feitelijk niet zelfstandig. Ze pleiten voor steunmaatregelen en overheidssupport. Waarom noemen we ze dan ZZP’ers?" 

Angst

"ZZP’ers die ooit bewust voor het zelfstandig ondernemerschap hebben gekozen, herkennen zich al jaren niet in het debat dat over ZZP’ers wordt gevoerd. Ze ervaren niet de problemen die continu in dat debat naar voren komen. Bovendien heerst er angst bij de bewuste zelfstandigen dat er vanuit de politiek allerlei maatregelen worden ingevoerd die de keuze van vrijheid in het eigen ondernemerschap aantasten. We hebben dus heel erg met een negatieve beeldvorming te maken. Daar associëren bewuste ZZP’ers zich niet mee, omdat juist zij wel zélf invulling willen geven aan de Z van Zelfstandig. Bovendien is het merkwaardig dat we de term ‘schijnzelfstandigen’ hanteren. Ons pleidooi is om in het debat de term ‘schijnwerknemers’ te gaan gebruiken."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs