Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP Netwerk Nederland: ‘Noem schijnzelfstandige liever schijnwerknemer’

22 oktober 2012 - Enkele belangenbehartigers van ZZP’ers vinden dat schijnzelfstandigen géén ZZP’er meer moeten worden genoemd. Het voorstel kwam van Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, tijdens een expertmeeting op het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

FNV Zelfstandigen Bouw, de stichting ZZP-Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (ABIN) zijn het eens met deze essentiële nuance in het debat. Vakbond PZO was nadrukkelijk tegen en omschreef het idee als ‘kul’. 

Overheidssupport
"Het debat vertroebelt als we die scheiding niet aanbrengen," vervolgt Helmers. "Want feitelijk gaat het hele ZZP-debat in Nederland al jaren over schijnzelfstandigen, mensen die niet in staat zijn om invulling te geven aan de eerste letter uit de afkorting ZZP. De mensen die zeggen ‘gedwongen ZZP’er’ te zijn, ervaren een zekere mate van onderdrukking en zeggen dat ze voor opgelegde tarieven moeten werken. Ze zijn niet in staat om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun ZZP-schap. Daar mag je natuurlijk nooit een waarde-oordeel aan hangen, maar deze mensen zijn feitelijk niet zelfstandig. Ze pleiten voor steunmaatregelen en overheidssupport. Waarom noemen we ze dan ZZP’ers?" 

Angst

"ZZP’ers die ooit bewust voor het zelfstandig ondernemerschap hebben gekozen, herkennen zich al jaren niet in het debat dat over ZZP’ers wordt gevoerd. Ze ervaren niet de problemen die continu in dat debat naar voren komen. Bovendien heerst er angst bij de bewuste zelfstandigen dat er vanuit de politiek allerlei maatregelen worden ingevoerd die de keuze van vrijheid in het eigen ondernemerschap aantasten. We hebben dus heel erg met een negatieve beeldvorming te maken. Daar associëren bewuste ZZP’ers zich niet mee, omdat juist zij wel zélf invulling willen geven aan de Z van Zelfstandig. Bovendien is het merkwaardig dat we de term ‘schijnzelfstandigen’ hanteren. Ons pleidooi is om in het debat de term ‘schijnwerknemers’ te gaan gebruiken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.