Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Overleef de economische crisis met functioneel beheer

1 oktober 2012 - Goed functioneel beheer leidt tot een grotere productiviteit bij medewerkers en voorkomt onnodige uitgaven aan ICT. Essentieel in deze barre economische tijden. Toch is het begrip van en de kennis over functioneel beheer vaak minimaal.

De initiatiefnemers van de verkiezing van de Functioneel Beheerder van het Jaar willen daar nu verandering in brengen. Nu kunnen bedrijven en organisaties hier een enquête invullen, waarmee zij aangeven waar goed functioneel beheer aan moet voldoen.
De functioneel beheerder is een duizendpoot. Hij of zij is de smeerolie in een organisatie en de schakel tussen bedrijfsvoering en ICT. Hij ondersteunt en adviseert bij het dagelijks gebruik van de software. De functioneel beheerder adviseert het management bij de invoering van nieuwe systemen. Daarnaast is hij – door zijn specifieke kennis en vaardigheden – een goede gesprekspartner voor de ICT-werkvloer. 

Processen sneller doorlopen

De verkiezing van Functioneel Beheerder van het Jaar wordt georganiseerd door Marjet Smits van ad Matres, Günther Nijmeijer van inmezzo en Martijn Buurman van Functioneel-beheerder.com. De enquête is bedoeld om bedrijven en organisaties zelf aan te laten geven wat zij belangrijk vinden aan functioneel beheer. Smits, Nijmeijer en Buurman zijn al jaren nauw betrokken bij het werk van de functioneel beheerder. Smits: "In bedrijven waar functioneel beheer een kans krijgt, zie je dat met meer plezier processen sneller worden doorlopen. Problemen met het gebruik van software worden sneller opgelost. Er is vanuit de organisatie meer waardering voor de ICT-afdeling. En de ICT-afdeling heeft meer begrip voor de organisatie."

Kostenbesparing
In Nederland zijn op dit moment meer dan 10.000 functioneel beheerders actief. Toch weten weinig bedrijven en organisaties van het bestaan van de functioneel beheerder. Volgens Buurman heeft de functioneel beheerder in Nederland te maken met drie o’s. "Veel bedrijven zijn onbekend met functioneel beheer. Ook wordt het werk vaak onderschat en ondergewaardeerd. Terwijl het goed inzetten van functioneel beheer juist kan leiden tot kostenbesparing en grotere tevredenheid op de werkvloer. Wij vinden meer waardering voor de functioneel beheerder dan ook op zijn plaats. En daarom hebben wij de verkiezing van de Functioneel Beheerder van het Jaar in het leven geroepen."

Gebruiksvriendelijk

De functioneel beheerder is dus goud waard. Nijmeijer: "Dat de eindgebruikers tevreden zijn over het systeem. Dat is wat de functioneel beheerder drijft, omdat dit het draagvlak voor en acceptatie van nieuwe software vergroot. Iedereen kent die verhalen wel over collega’s die gek worden, omdat het systeem traag is of niet doet wat jij wilt. Een functioneel beheerder moet ervoor zorgen dat het systeem optimaal wordt gebruikt. Hij heeft echt een meerwaarde voor het bedrijf."

Verkiezing
Tot en met 30 november kan de enquête worden ingevuld en kunt u uw functioneel beheerder nomineren. Op 5 december zullen de initiatiefnemers de finalisten bekend maken. Deze finalisten voldoen het meest aan de wensen, zoals bedrijven en organisaties die bij de enquête hebben ingevuld. Op 12 december wordt bekend gemaakt wie de titel ‘Functioneel Beheerder van het Jaar 2012’ mag dragen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.