Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Achterblijvende binnenlandse bestedingen zet MKB onder druk

26 september 2012 - Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft door haar sterke binnenlandse oriëntatie veel last van een dalende consumptie, een overheid die minder inkoopt bij het bedrijfsleven en een afname van de investeringen.

Vooral de forse afname van bouwinvesteringen raakt het MKB sterk. Het gevolg is dat dit jaar de afzet van het MKB met 1,75 procent zal afnemen. In 2013 wordt een licht, maar zwak herstel verwacht van het MKB met een procent afzetgroei. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM

Sterke afzetdaling in de bouw en de detailhandel

De zwakke woningmarkt is een belangrijke oorzaak voor het achterblijven van de binnenlandse bestedingen in Nederland. In de detailhandel en bouwsector komt dit sterk tot uiting. De afzet in de detailhandel zal in 2012 met 2,25 procent krimpen. Door een gebrek aan verhuisbewegingen wordt er minder uitgegeven aan doe- het zelf artikelen en woninginrichting. Het MKB in de bouw zal met 8,5 procent in 2012 sterk krimpen. Er is er een sterk gebrek aan investeringen in nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden. De financieringsproblemen van woningbouwcoöperaties versterken deze ontwikkeling waardoor renovatieactiviteiten sterk teruglopen. 

Winstdaling als gevolg van sterke prijsdruk in MKB

In 2012 zal de winst in het MKB met 6,25 procent afnemen. Vrijwel alle sectoren worden geconfronteerd met winstdalingen. Dit is niet alleen een direct gevolg van de afzetdaling in veel sectoren en een stijging van de grondstoffenprijzen, maar ook van een sterke druk op de prijzen en tarieven. Hierdoor kunnen niet alle kostenstijgingen in de prijzen worden doorberekend. De sterke druk op de prijzen, zal ook betekenen dat ondernemers niet in alle gevallen de BTW-stijging per 1 oktober aan hun klanten kunnen doorberekenen. 

Werkgelegenheid neemt in het MKB in 2012 af

De werkgelegenheid in het MKB neemt in 2012 met ruim 20.000 personen af. Dit komt overeen met een daling van 0,5 procent. In het grootbedrijf blijft de daling beperkt tot 0,25 procent. Het aantal zelfstandigen zal in 2012 met 0,5 procent afnemen. Gebrek aan vraag, maakt dat het aantal opdrachten voor zelfstandigen afneemt. Niet alleen in de bouw, maar ook in de zakelijke dienstverlening is dit het geval. 

Fragiel herstel van MKB in 2013

Herstel van binnenlandse bestedingen is een voorwaarde voor herstel van het MKB. Van een substantieel herstel van de binnenlandse bestedingen zal in 2013 nog geen sprake zijn. Dit is een gevolg van een daling van de koopkracht, een bezuinigende overheid en verdere aanscherping van de hypotheekvoorwaarden. Alleen de uitvoer zal in 2013 toenemen. Het MKB zal in 2013 slechts bescheiden kunnen herstellen met een afzetgroei van procent. Deze groei zal onvoldoende zijn voor werkgelegenheidsherstel. De werkgelegenheid in het MKB zal in 2013 naar verwachting met 34.000 personen afnemen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.