Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

To BYOD or not to BYOD?

14 september 2012 - Door de groeiende populariteit van smartphones en tablets ziet men steeds vaker privé-apparaten op de werkvloer. Werknemers gebruiken deze apparaten ook voor werkdoeleinden - van e-mail tot presentaties. Dit heet Bring Your Own Device (BYOD). Maar is dit voordelig voor ondernemers of juist niet?

Aan de ene kant scheelt het in de IT-kosten, maar het beveiligen van het bedrijfsnetwerk is een extra aandachtspunt. Waarom zou het voor bedrijven goed zijn om over te stappen op dit beleid? Ed Bezooijen, Marketing Director van Citrix, geeft antwoord. 

Geen recht maar een plicht

Het is niet meer van deze tijd dat bedrijven hun werknemers vertellen welke apparaten zij mogen gebruiken om hun werk te doen. De nieuwe generatie eist van hun werkgever dat zij hun eigen gadgets als iPhones en Android telefoons, verschillende types laptops en tablets mogen meenemen naar het werk. En waarom niet? De internetgeneratie beschouwt het niet als een recht, maar als een plicht om overal en op elk apparaat toegang te hebben tot informatie en apps.
Om nieuw talent aan te trekken hebben organisaties geen andere keuze dan deze nieuwe manier van werken te omarmen. Het aantrekken van nieuw talent is immers belangrijk om voor innovatie binnen een bedrijf te zorgen. 

IT-beleid
Het IT-beleid richt zich op BYO (Bring Your Own) waarbij werknemers hun eigen apparaat gebruiken om het werk te verrichten. Een onderzoek van IDC uit 2011 toont aan dat de twee belangrijkste groepen die het nieuwe beleid ondersteunen de directeuren en managers zijn. De Citrix Global Index 2011 toont aan dat bijna alle (92 procent) IT-beleidsbepalers al werken met hun eigen apparaten. In Nederland werkte in 2011 30 procent van de ondervraagden met eigen apparaten, de verwachting is dat dit in 2013 naar 37 procent is gegroeid. Het onderzoek liet ook zien dat in 2011 in Nederland ongeveer 50 procent van de bedrijven al een BOYD-beleid heeft.
Bedrijven staan steeds vaker open voor de verzoeken van hun werknemers om een eigen apparaat te mogen gebruiken, maar ieder nieuw apparaat dat toegang krijgt tot een bedrijfsnetwerk, brengt een potentieel gevaar met zich mee. Bedrijven willen de mogelijkheid bieden om vanaf elke locatie en op elk tijdstip toegang te krijgen tot werkbestanden, terwijl gevoelige informatie beschermd moet blijven. Het is voor CIO’s een prioriteit om de juiste balans te houden, vooral met de toename van smartphones en tablets én de toegenomen vraag om vanaf deze apparaten te kunnen werken. De beste manier om die uitdagingen te overwinnen, is met een effectieve drie-eenheid van beleid, technologie en systemen die bedrijven kan helpen om het meeste voordeel te behalen uit de krachtige trend.

Voordelen
Een aantal redenen waarom bedrijven BYOD moeten overwegen: 

• Kostenbesparing – Het scheelt wanneer werknemers zelf of deels hun eigen apparaten betalen. Daarnaast zorgen technologieën als desktopvirtualisatie en enterprise mobility management (EMM), wanneer ze worden toegepast als BYOD, ervoor dat alle benodigde data en applicaties bereikbaar zijn. Door deze technologieën kunnen laptops makkelijker worden vervangen en dat bespaart IT veel geld. Voor werknemers die aan BYOD deelnemen, wordt het goedkoper om die apparaten aan te schaffen.

• Stijging van productiviteit – Om snel en effectief te werken, is het nodig dat werknemers altijd, overal en vanaf elk apparaat kunnen werken. BYOD maakt het makkelijker om buiten kantoor aan de slag te gaan, zodat productiviteit, samenwerking en mobiliteit verbeteren. Ook zijn werknemers beter uitgerust om hun taak te kunnen uitvoeren.

• Vermindering van beveiligingsrisico’s – Toegang, databeveiliging en privacy-kwesties zijn belangrijke afwegingen in iedere BYOD-beslissing. Optimale vrijheid voor werknemers op het bedrijfsnetwerk met een strenge beveiliging en controle is mogelijk met een beveiligde SSL VPN-verbinding en EMM-oplossing met secure file sync en sharing dienst.

Flexibiliteit
Ga flexibel om met uw BYOD-beslissing. BYOD is geen kwestie van alles of niets. U heeft de vrijheid om per apparaat te bepalen welke dienst toegankelijk is. Het is ook mogelijk om dit aan te passen per werkgroep, gebruiker, apparaat of netwerk.
Werknemers brengen met hun eigen apparaten ook oplossingen op consumentenniveau binnen een bedrijf, waarbij ze verwachten dat deze werken met de bedrijfsapplicaties en –diensten. Dit kunnen lichtere versies zijn van bedrijfsapplicaties, mobiele of micro apps en consumentengerichte SaaS (Software as a Service)-diensten.
Een van de grootste zorgen is dat werknemers vanaf hun eigen apparaat het bedrijfsnetwerk in gevaar kunnen brengen. Een applicatie die mobiele, op web en Windows gebaseerde apps en data naar elk BYO-apparaat kan brengen, biedt de uitkomst, terwijl het bedrijf de volledige controle houdt. Het zorgt voor een toegang tot alle zakelijke applicaties en data, vanaf elke locatie, met een goede gebruikservaring voor werknemers met hun eigen BYO-apparaat.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Joop Seebus

9-12-2012 18:52  |  

Het gaat niet alleen om de tools, maar ook om de informatie bij die beveiliging. Bijvoorbeeld, onze labtops, en externe harddisks dienen te zijn uitgerust met encryptie software, zoals ook vele overheden en semi overheden en regulators dat eisen. Wie is er verantwoordelijk voor een gestolen/verloren labtop met privacy gevoelige informatie?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.