Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 augustus 2010
 

Minder werkvergunningen voor Roemenen en Bulgaren

 
 

In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal tewerkstellingsvergunningen aan Roemenen en Bulgaren met een kwart afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van UWV WERKbedrijf.

In de eerste helft van 2010 kregen 1.883 Roemenen een werkvergunning. Van januari tot en met juni vorig jaar waren dat er nog 2.412. Onder Bulgaren nam het aantal vergunningen in dezelfde periode af van 624 tot 553. Het aantal werkvergunningen dat UWV WERKbedrijf verleende voor werknemers van buiten de Europese Unie bleef nagenoeg stabiel. In ruim 90 procent van de gevallen werd een vergunning verstrekt binnen de wettelijk geldende termijn van vijf weken. 

Geen vrij verkeer
Roemenië en Bulgarije zijn de enige landen binnen de EU waarvoor het vrij verkeer van werknemers niet geldt. Een werkgever moet een tewerkstellingsvergunning (twv) aanvragen als hij een Roemeen of Bulgaar tijdelijk in dienst wil nemen. Het verlenen van een vergunning is aan een aantal strikte voorwaarden gebonden. Zo moet een werkgever eerst op zoek naar personeel dat zonder werkvergunning kan werken, is hij gehouden aan de in de sector geldende arbeidsvoorwaarden en moet hij zorgen voor passende huisvesting. 

Kortdurend seizoenswerk
Bulgaren en Roemenen worden veelal ingezet voor kortdurende seizoenswerkzaamheden in de land- en tuinbouw. Het aantal door UWV WERKbedrijf verleende vergunningen is gedaald doordat werkgevers makkelijker zelf personeel vonden, onder meer door gebruik te maken van een nieuwe online sollicitantenbank voor agrarische seizoensarbeid door EU-werknemers. Ook speelt de tegenvallende oogst een rol. Hierdoor namen land-en tuinbouwbedrijven minder seizoenskrachten in dienst.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 246.63 -1.29 %
Stijgers Dalers
Arcadis 19.72  5.1 %
Oci 20.03  5 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.42  -6.7 %
Altice 8.29  -2.7 %
Meer beurs