Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nieuwe wet stelt strenge eisen aan incassobeleid

22 juni 2012 - Op 1 juli 2012 treedt de wettelijke regeling buitengerechtelijke incassokosten in werking. Deze regels hebben substantiële gevolgen voor het incassobeleid van ondernemers. Er worden namelijk nieuwe eisen gesteld aan de aanmaningsbrief.

Als deze niet aan de nieuwe eisen voldoet, mogen geen incassokosten worden berekend. "Een zeer ingrijpende sanctie," aldus Antonie Kerstholt, jurist en econoom van Overeenkomst.nl.

Nieuwe eisen
Voortaan moeten particuliere debiteuren in aanmaningsbrieven gewaarschuwd worden welke incassokosten exact in rekening zullen worden gebracht als de schuld onbetaald blijft. Daarnaast dient een wettelijke betalingstermijn van veertien dagen na aanmaning in acht te worden genomen.

Hulp voor mkb’ers
Ondernemers doen er verstandig aan de inhoud van hun standaard aanmaningsbrieven tijdig aan te passen, volgens Kerstholt. Zijn juridische website Overeenkomst.nl probeert mkb’ers te helpen om optimaal om te gaan met deze nieuwe regels. de website heeft een speciale incasso-toolkit samengesteld. Hierin zitten alle juridische documenten die een juridisch verantwoord incassotraject voor ondernemers volgens de nieuwe wetgeving borgen.

Baat bij nieuwe regelgeving
Volgens Overeenkomst.nl hebben ondernemers, particuliere debiteuren en de rechtspraktijk absoluut baat bij de nieuwe regelgeving. "Door de nieuwe wettelijke regels is de hoogte van de in rekening te brengen incassokosten eindelijk gemaximeerd. De kosten zijn nu makkelijker te berekenen en te toetsen aan duidelijke criteria."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.