Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Langer, gezond en productief aan het werk

22 juni 2012 - Tijdens een bijeenkomst op 19 juni 2012 van SER, TNO, Kroon op het Werk en SEO economisch onderzoek hebben de deelnemende werkgevers vastgesteld dat een mix van verschillende maatregelen de grootste kans biedt om de beroepsbevolking langer gezond en productief te houden. In het licht van de vergrijzing wordt dit steeds belangrijker.

Werkgevers discussieerden per thema over hoe langer, gezond en productief aan het werk in de praktijk vorm te geven. 

Stimulans
Het stimuleren van maatregelen loopt makkelijker als werkgevers ook redelijkerwijs aan de voorwaarden kunnen voldoen en dat gaat volgens de werkgevers makkelijker:
• via netwerken als de sector, de regio of binnen het moederbedrijf;
• als de overheid bedrijven niet alleen regels oplegt, maar ook controleert, of als er een concurrentievoordeel als bijvoorbeeld een keurmerk of certificaat te behalen is;
• als specifieke kennis over de aanpak van risico’s en doelgroepen aanwezig is. 
De krachten bundelen met vakbonden leidt daarbij tot betere afspraken over duurzame inzetbaarheid met verzekeraars en het bespaart kosten. Samenwerking tussen werkgevers en werknemers in plaats van polariseren, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Verder vonden de werkgevers dat werknemers meer aan zet moeten komen en dat werkgevers dat vaak beter en gestructureerder kunnen ondersteunen.
 
Emotie en agressie
Cultuur en emoties bepalen in sterk de veiligheid op het werk. Motivatie en betrokkenheid van werknemer en voorbeeldgedrag van leidinggevenden zijn voorwaarden. Agressie is onderdeel van duurzame inzetbaarheid, aldus de werkgevers en verdient preventieve aandacht en moet bespreekbaar worden gemaakt.
Deze resultaten bevestigen de eerste resultaten van een onderzoek van TNO en SEO economisch onderzoek in het kader van het ZonMw programma ‘participatie en gezondheid’. De komende jaren zal dit programma nog veel meer waardevolle, toepasbare kennis genereren zodat mensen zo lang mogelijk gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.