Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 juni 2012
 

Langer, gezond en productief aan het werk

 
 

Tijdens een bijeenkomst op 19 juni 2012 van SER, TNO, Kroon op het Werk en SEO economisch onderzoek hebben de deelnemende werkgevers vastgesteld dat een mix van verschillende maatregelen de grootste kans biedt om de beroepsbevolking langer gezond en productief te houden. In het licht van de vergrijzing wordt dit steeds belangrijker.

Werkgevers discussieerden per thema over hoe langer, gezond en productief aan het werk in de praktijk vorm te geven. 

Stimulans
Het stimuleren van maatregelen loopt makkelijker als werkgevers ook redelijkerwijs aan de voorwaarden kunnen voldoen en dat gaat volgens de werkgevers makkelijker:
• via netwerken als de sector, de regio of binnen het moederbedrijf;
• als de overheid bedrijven niet alleen regels oplegt, maar ook controleert, of als er een concurrentievoordeel als bijvoorbeeld een keurmerk of certificaat te behalen is;
• als specifieke kennis over de aanpak van risico’s en doelgroepen aanwezig is. 
De krachten bundelen met vakbonden leidt daarbij tot betere afspraken over duurzame inzetbaarheid met verzekeraars en het bespaart kosten. Samenwerking tussen werkgevers en werknemers in plaats van polariseren, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Verder vonden de werkgevers dat werknemers meer aan zet moeten komen en dat werkgevers dat vaak beter en gestructureerder kunnen ondersteunen.
 
Emotie en agressie
Cultuur en emoties bepalen in sterk de veiligheid op het werk. Motivatie en betrokkenheid van werknemer en voorbeeldgedrag van leidinggevenden zijn voorwaarden. Agressie is onderdeel van duurzame inzetbaarheid, aldus de werkgevers en verdient preventieve aandacht en moet bespreekbaar worden gemaakt.
Deze resultaten bevestigen de eerste resultaten van een onderzoek van TNO en SEO economisch onderzoek in het kader van het ZonMw programma ‘participatie en gezondheid’. De komende jaren zal dit programma nog veel meer waardevolle, toepasbare kennis genereren zodat mensen zo lang mogelijk gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 269.09 -1.84 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
BAM groep ko 3.55  2.9 %
Yatra 4.5  -22.2 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Arcadis 17.88  -5.5 %
Meer beurs