Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Winkelcentrum onveiligste openbare ruimte

13 juni 2012 - Nederlanders voelen zich het meest onveilig in een stationshal, maar winkelcentra zijn daadwerkelijk het meest onveilig: 34 procent van de Nederlanders maakte hier een incident mee, tegenover 30 procent in een stationshal. De incidenten betroffen met name fysiek geweld, verbale agressie en diefstal.

Dit blijkt uit onderzoek van Securitas naar veiligheid in openbare ruimten in Nederland onder ruim 1.000 respondenten. 

Zichtbare veiligheidsmaatregelen
In het onderzoek is onder meer gevraagd hoe veilig men zich voelt in openbare ruimten. Na de stationshal, voelen de meeste mensen zich onveilig in parken en winkelcentra. Henk Mikkers van Securitas: "Ziekenhuizen en gemeentehuizen worden juist over het algemeen als veilig beschouwd. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat hier minder incidenten plaats vinden. Daarnaast zijn in deze openbare ruimten meestal zichtbare veiligheidsmaatregelen aanwezig wat het veiligheidsgevoel vergroot." 

Geweld en agressie
In winkelcentra en winkelstraten maken Nederlanders de meeste incidenten mee. In deze openbare ruimte is het meest sprake van incidenten met verbale agressie en fysiek geweld. "Het is schokkend dat winkelend publiek vaak geconfronteerd wordt met geweld en agressie. Winkeliers, gemeenten en beveiliging moeten samen optrekken om dergelijke incidenten te voorkomen zodat men zich veilig voelt," aldus Mikkers. Op de vraag welke aspecten het veiligheidsgevoel het meest vergroten, zegt 80 procent goede verlichting, 55 procent beveiligers en 54 procent duidelijk vindbare in- en uitgangen. 

Meest incidentrijke openbare ruimten

1. Winkelcentra en winkelstraten (34 procent)
2. Stationshal (30 procent)
3. Parken (25 procent)
4. Pleinen (24 procent)
5. Sportvereniging (14 procent) 

Incidenten tijdens festivals

Ook het veiligheidsgevoel bij evenementen en uitgaan is onderzocht. Op Koninginnedag en tijdens festivals maken Nederlanders de meeste incidenten mee. Het gaat hierbij meestal om fysiek geweld. 61 procent zegt een evenement te verlaten omdat de stemming verandert, 43 procent gaat weg omdat het te druk wordt. Mikkers: "Je onveilig voelen of je zorgen maken om de stemming tijdens een festival, zijn geen leuke redenen om naar huis te moeten gaan. Het is daarom belangrijk dat organisatoren een veilige omgeving creëren, door onder meer aan crowd control te doen en goede vluchtroutes aan te geven."
Bezoekers van evenementen voelen zich veiliger als de locatie overzichtelijk is (63 procent), het niet te druk is (58 procent) en er niet te veel wordt gedronken (50 procent). Ook de zichtbare aanwezigheid van veel beveiliging of politie en een duidelijke vluchtroute dragen bij aan het veiligheidsgevoel.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.