Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Loonstijging vlakt af

7 juni 2012 - In mei overeengekomen nieuwe cao’s kennen een loonstijging van 1,74 procent. Dat is net iets hoger dan het gemiddelde van alle cao’s van 2012 (1,66 procent), maar lager dan het stijgingspercentage van april (1,79 procent). Het lijkt er op dat de stijging van de cao-lonen afvlakt en stabiliseert rond 1,7 procent op twaalfmaandsbasis.

Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Hoewel AWVN blij is dat het lijkt afgelopen met de steeds verder oplopende loonstijgingspercentages, is de werkgeversorganisatie zeer bezorgd over de loonontwikkeling. "Wij vragen ons af of de Nederlandse economie en de Nederlandse ondernemingen zo’n stijging aan kunnen op dit ogenblik. De Nederlandse economie is zeer gevoelig voor internationale concurrentieverhoudingen en een loongolf kan desastreus zijn voor de concurrentiepositie van bedrijven." Dat op dit ogenblik vakbonden nog steeds om 2,5 procent loonstijging vragen, vindt AWVN ‘zeer verontrustend.

Loonruimte
AWVN bepleitte eerder om het cao-overleg veel meer te gebruiken voor het scheppen van loonruimte: als er concrete afspraken worden gemaakt over productiviteitsverbetering, levert dat een groter verdienvermogen voor bedrijf en werknemers op. Volgens de werkgeversvereniging liggen bijvoorbeeld op het vlak van dienstroosters en flexibiliteit nog veel mogelijkheden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.