Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Lean vermindert verspilling maar leidt te vaak tot verspilde moeite

5 juni 2012 - Kostenbesparing is de meest voor de hand liggende reden om Lean, een methode die efficiencyverbetering voor organisaties belooft, in te voeren. Uit onderzoek van &samhoud blijkt echter dat juist Lean-projecten met kostenbesparing als enige doelstelling, gedoemd zijn te mislukken.

&samhoud deed onderzoek in vijftien organisaties waar Lean de afgelopen jaren is ingevoerd. Een andere belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat organisaties er onvoldoende in slagen om Lean te koppelen aan hun visie, strategie, besturing en leiderschap. Daardoor blijft het een projectmatige exercitie en raakt het niet verankerd in de cultuur van de organisatie. Lean wordt dan gezien als verspilde moeite. 

Lean-methode

Lean is populair. Ontstaan in de traditionele maakindustrie – fabrieken met productielijnen – is het gedachtegoed in de laatste tien jaar steeds meer toegepast in andere sectoren zoals logistiek, retail, de reisbranche, overheid, financiële dienstverlening en zorg. Daarmee is Lean relevant geworden voor, en omarmd door, de Nederlandse diensteneconomie. Lean belooft efficiencyverbetering voor organisaties. Noem het woord Lean en ‘waste’ wordt bij wijze van spreken direct zichtbaar en geëlimineerd. Jaarlijks worden tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in leanprogramma’s en daarmee groeit de druk op succes. 

Gebrek aan leiderschap

Tijdens de presentatie van het Lean-onderzoek werden diverse topbedrijven ruw met hun neus op de feiten gedrukt. Veel frustratie zit rond het thema leiderschap. Leiders moeten meer gaan kijken naar wat er op de werkvloer speelt. Ingrid Smolders, managing partner van &samhoud: "Ik snap leidinggevenden niet. Lean kan een bedrijf zoveel brengen. Wat is er nu inefficiënter dan een methode maar half in te voeren en ook half te borgen? Dat is nu precies wat vaak zoveel kosten geeft. Het is niet een duurzame oplossing die waarde creëert". 

Belangrijkste conclusies &samhoud onderzoek

1. De Lean filosofie inzetten als een kostenbesparingsprogramma is ‘waste’.
2. Besturing en leiderschap zijn dé zwakste schakels bij de implementatie.
3. Om lean duurzaam te verankeren is er meer nodig dan een project 

Geïntegreerd onderdeel van waardecreatie
Uit het onderzoek van &samhoud kwam naar voren dat het daadwerkelijk tegengaan van verspilling alleen werkt als Lean gezien wordt als een geïntegreerd onderdeel van waardecreatie in een organisatie. De door &samhoud ontwikkelde Value Creation Cycle beschrijft precies dat proces en de benodigde processtappen. De verschillende elementen versterken elkaar en vormen een terugkerende cyclus. Elk afzonderlijk element is cruciaal voor het creëren van waarde.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Rob

6-06-2012 20:30  |  

Een combinatie van kwaliteitsverbetering en kostenbesparing is heel goed mogelijk, echter kan er niet primair gericht worden op kostenbesparing.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.