Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers willen loonruimte scheppen

25 mei 2012 - Werkgevers en vakbonden moeten in het cao-overleg meer loonruimte creëren. Dan komt de koopkracht niet onnodig onder druk en krijgt de economie een groei-impuls. Die oproep deed directeur Hans van der Steen van AWVN tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen.

Van der Steen sprak zijn zorgen uit over de ontwikkeling van de cao-lonen. In 2012 werd tot dusver een gemiddelde loonstijging van 1,7 procent afgesproken en de loontrend is opwaarts. "Onze zorg is dat de lonen omhoog gaan terwijl de economie krimpt. We zijn er niet gerust op dat er voldoende afspraken worden gemaakt over verbetering van de concurrentiekracht van de bedrijven." 

Vergroting concurrentiekracht
Volgens AWVN zou vergroting van de concurrentiekracht van het bedrijfsleven de rode draad in alle cao-besprekingen moeten zijn. Van der Steen: "Vergroting van de concurrentiekracht betekent óók het scheppen van loonruimte, structureel of eenmalig. Als het bedrijfsleven concurrerend is, is er geen sprake van economische crisis en gaat het met de werkgelegenheid en de koopkracht ook goed." 

Behoud werkgelegenheid
Om vergroting van het verdienvermogen van bedrijven en behoud van werkgelegenheid te realiseren, bepleit AWVN slimme, creatieve maatregelen om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Via het arbeidsvoorwaardenoverleg kan veel daarvan uitgevoerd worden. Voorbeelden zijn flexibele en resultaatafhankelijke beloningsvormen, invoering van het nieuwe werken, moderne dienstroosters die ‘meebewegen’ met de gewenste productiecapaciteit en gericht beleid voor oudere medewerkers. Ook het ‘kostenbewust´ moderniseren van de meestal zeer dure pensioenregelingen zal volgens AWVN helpen. 

Verlenging arbeidsduur
Van der Steen toonde zich ook voorstander van verlenging van de werkweek, maar niet als algemene maatregel en vooral wél in combinatie met andere maatregelen. "Net als al die andere maatregelen moet men per bedrijf of bedrijfstak beoordelen of iets zinvol is. Als werknemers meer uren maken, kan dat helpen om de vakantiestuwmeren te verkleinen. Opgepotte vrije dagen benadelen de financiële positie van ondernemingen. Verder verkleint verlenging van de arbeidsduur op de lange termijn de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.