Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Succesvolle datamigratie in vijf stappen

1 mei 2012 - De complexiteit van IT-infrastructuren is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hier komt bij dat dataomvang jaar in, jaar uit sterk toeneemt. Datamigratie is een ondergeschoven kindje bij aanpassingen in de infrastructuur, ongeacht of het gaat om een project, cloud-dienst of hybride oplossing. Bij de gemiddelde onderneming kan een datamigratie tot wel twee jaar in beslag nemen.

Toch hoeft datamigratie niet een hoofdpijndossier te worden, zo stelt Ties Beekhuis, CTO van Proact Nederland. Met de juiste aanpak kan, bij een gemiddelde omgeving van 100 terabyte, de doorlooptijd van het datamigratietraject worden gereduceerd van een jaar naar slechts een week. 

Vijf stappen
De basis van een succesvolle datamigratie bestaat uit vijf stappen:

1. Inventariseer de bestaande dataomgeving. Hiermee kan worden vastgesteld hoeveel data er daadwerkelijk binnen de IT-omgeving draait. Welke koppelingsproblemen zijn er en welke bestanden staan altijd open? 

2. Stel een migratieplan op. Het uitgangspunt moet zijn om zoveel mogelijk online te migrateren met zo min mogelijk downtime. Dit is immers wat de business vereist. 

3. Installeer de hardware en/of software ter ondersteuning van de migratie. 

4. Start de daadwerkelijke migratie. Het type omgeving is bepalend voor hoe de datamigratie wordt uitgevoerd. Er zijn grofweg drie verschillende omgevingen: file-gebaseerde omgevingen zoals Windows File Server en NAS-systemen, block-gebaseerde omgevingen waaronder Fibre channel en iSCSI en VMware virtualisatieomgevingen. 

5. Test de nieuwe omgeving. Bij een succesvolle migratie kan de oude omgeving worden uitgefaseerd. Zorg hierbij wel altijd voor een failback-mogelijkheid zodat er geen onnodige downtime ontstaat of data verloren gaat. 

Migratiestrategie

De beste datamigratiestrategie is afhankelijk van het type omgeving dat er in gebruik is. Bij file-gebaseerde systemen is het global namespace-principe het meest geschikt. Op de achtergrond wordt, zonder dat de gebruiker er last van heeft, data van de oude naar de nieuwe server verplaatst. Dit hoeft slechts één keer te worden ingericht en zodra de migratie volledig is afgerond en er een laatste update heeft plaatsgevonden, kunnen de gebruikers het nieuwe systeem in gebruik nemen. File-gebaseerde migratie is zeer flexibel. 

Block-based migraties
Bij block-gebaseerde migraties wordt een vergelijkbare benadering gebruikt. In dit geval worden er echter appliances op de achtergrond geïnstalleerd zodat data kan worden gemigreerd terwijl de applicaties gewoon doordraaien. Een uitdaging bij block-gebaseerde systemen is dat er vaak sprake is van harde connecties. Er is dus altijd een moment dat de gebruiker even geen toegang heeft tot zijn data bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem. Het minimaliseren van de downtime is daarom het belangrijkste aandachtspunt. 

Spannend proces
De transitie naar een nieuw systeem is vaak spannend voor betrokkenen. De druk vanuit de business om snel nieuwe functionaliteit op te leveren is groot. Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan datamigratie met als gevolg dat het nog langer duurt voordat het nieuwe systeem in gebruik wordt genomen en de IT-afdeling vooral druk is met het beheer en geen tijd heeft voor specialistische taken. Een gemiste kans, want met de juiste aanpak hoeft een migratie geen hoofdbreker te zijn.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter van Deutekom

1-05-2012 11:00  |  

Stap 2 het opstellen van een migratieplan is zeer cruciaal. De vraag is welke middelen worden hiervoor gebruikt. Vaak zie je dat men een plan opstelt in Excel, maar mijn inziens moet je dat doen met een pakket wat daarvoor gemaakt is zoals Time IT. Zo'n stappenplan dient goed voorbereid te worden met zijn activiteiten, resources, afhankelijkheden, doorlooptijden, etc. Door een goed pakket hiervoor te gebruiken, bespaar je als organisatie heel veel tijd, dus geld. Daarna dien je zo'n plan gestructureerd en gecontroleerd aan te sturen, want ook hier geldt dat Business tijd heel veel geld kost. Door zo'n pakket in te zetten voor een migratieplan, wordt er heel veel tijd en dus geld bespaart zowel in de voorbereiding als bij de aansturing en u bent er van verzekerd dat u altijd ''in control'' bent en blijft!

Joyce Aerts

21-03-2018 13:20  |  

Onlangs las ik een interessant artikel over hoe succesvol aan datamigratie te doen. Het werd geschreven door een expert in datamigratie. Dit artikel kan een mooie aanvulling zijn voor bovenstaand artikel. Ik plaats de link onder ''URL'' hierboven voor degenen met interesse.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.