Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer retailers nemen afgedankte lamp in

24 april 2012 - Uit onderzoek van Stichting LightRec blijkt dat inmiddels 63 procent van de retailers die energiezuinige verlichting verkopen, zelf ook oude lampen innemen. Deze uitkomsten bevestigen het beeld dat de VROM-inspectie eerder dit jaar schetste.

De nieuwste onderzoeksresultaten laten wel een duidelijke verbetering zien ten opzichte van vorig jaar: toen nam slechts de helft van de winkeliers oude lampen in van consumenten. 

Mystery shopper
Stichting LightRec onderzocht dit jaar voor de tweede keer de bereidheid van winkels en supermarkten om oude lampen in te nemen. Het onderzoek werd uitgevoerd door zogenaamde mystery shoppers. Winkels die lampen in het assortiment hebben, zijn namelijk wettelijk verplicht oude lampen aan te nemen bij aanschaf van een nieuwe. LightRec is verheugd over de geboekte vooruitgang. Van de vorig jaar onderzochte winkels nam nu bijna driekwart wél lampen in. De resultaten van vorig jaar lieten nog een veel minder rooskleurig beeld zien. 

Supermarkten kunnen beter presteren

Net als vorig jaar zijn vooral de personeelsleden van gespecialiseerde lampenwinkels zeer goed geïnformeerd over de wettelijke verplichting om oude lampen in te nemen. Maar dit jaar scoren ook bouwmarkten en woningwinkels goed. Supermarkten blijven duidelijk achter op de prestaties van de andere sectoren. Deze branche scoort slechts twintig procent of minder als het gaat om de inname van afgedankte lampen.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de kennis van de winkelmedewerkers nog vaak tekortschiet. Niet meer dan 35 procent weet dat ingeleverde lampen voor recycling bestemd zijn en wat er met deze lampen gebeurt. Veel lampen verdwijnen daardoor alsnog in de glas- of afvalbak. Ook als het gaat om advies over een vervangende spaarlamp, ontbreekt het vaak aan kennis. Het personeel adviseert bij de aanschaf van een nieuwe spaarlamp in 41 procent van de gevallen een te laag wattage. Zo’n twintig procent biedt zelfs een heel ander type lamp aan dan waar de mystery shopper om vraagt.
Inzameling van oude lampen moet hoger op de agenda
LightRec geeft aan dat zij de voortgang bij de Nederlandse detailhandel op dit vlak blijft onderzoeken. "We zien een behoorlijke vooruitgang," aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. "Maar duidelijk is ook dat de praktijk op de winkelvloer nog veel beter kan. Vooral bij de supermarkten valt nog een flinke slag te maken. Kennelijk kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het beter kan én moet. De detailhandel is misschien wel de belangrijkste schakel om de inzameling van lampen onder consumenten nog verder te verbeteren. Wat wij willen is dat de consument bij elke winkel die lampen verkoopt, oude lampen kan inleveren ook als hij geen nieuwe lamp koopt. Wij ontzorgen de winkelbedrijven die hieraan meewerken volledig." 

Recycling
Betere inzameling is van belang aangezien spaarlampen, ledlampen en tl-buizen voor meer dan 90 procent procent kunnen worden gerecycled. Dat is niet alleen beter voor het milieu: recycling heeft uit oogpunt van grondstoffenschaarste ook een toenemend economisch belang. LightRec heeft winkeliers dan ook opgeroepen om de inzameling van lampen in de winkel én de voorlichting van het personeel hierover hoger op de agenda te zetten. 

Over het onderzoek

Voor het onderzoek bezochten mystery shoppers in totaal 521 winkels van 25 verschillende ketens, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Het ging om daarbij om speciaalzaken in verlichting, supermarkten, elektronicawinkels, bouwmarkten, woonwarenhuizen, drogisterijen en tuincentra. De resultaten zijn inmiddels met de onderzochte partijen besproken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.