Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Traditionele kantoorsoftware verspilt twintig procent denkkracht

20 april 2012 - We verspillen twintig procent denkkracht bij het gebruik van traditionele kantoorsoftware. Het gebruik van visualisatietechnieken bij het opslaan, delen en beheren van informatie kost minder mentale inspanning dan het werken in aparte spreadsheets, tekstdocumenten, e-mails en server-bestanden.

Visualisatie verhoogt de productiviteit met zeventien procent en leidt tot het nauwkeuriger en sneller verwerken van informatie. Information overload is in toenemende mate een probleem voor werknemers en organisaties. Dat blijkt uit een wetenschappelijk experiment, uitgevoerd door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau Mindlab International in opdracht van Mindjet

Resultaten experiment
Proefpersonen leveren twintig procent minder mentale inspanning wanneer zij informatie visualiseren bij dagelijkse kantoortaken, vergeleken met traditionele kantoorsoftware. Bovendien zijn zij zeventien procent productiever en weten zich 4,5 procent meer informatie te herinneren. Teams gebruiken tien procent minder hersencapaciteit met gebruik van visueel gepresenteerde informatie, zijn acht procent productiever en onthouden 6,5 procent meer informatie. Het wetenschappelijk experiment is uitgevoerd met gebruik van neurometrics, de wetenschap van het meten van patronen van hersenactiviteit door middel van EEG en huidgeleiding. 

Werkdruk door information overload

De toename van stress op het werk is een belangrijk gezondheidsprobleem in Westerse landen. Digitale technologie geeft ons toegang tot meer informatie dan ooit tevoren en behelst een kennisrevolutie, maar het betekent ook dat we worden gebombardeerd met informatie afkomstig uit allerlei bronnen. De meeste kantoorsoftware is ontwikkeld in de jaren 90 vóór de komst van Big Data en social media en is hier niet op gebouwd. 

Natuurlijke werking van de hersenen
Psycholoog en specialist in hersenfunctie en veroudering Dr Lynda Shaw, PhD CPsychol verklaart: "Lineaire informatieverwerking heeft ons jarenlang goede diensten bewezen toen het kantoorleven voornamelijk bestond uit lezen, schrijven en eenvoudige wiskunde. Het is duidelijk dat mensen moeite hebben om te gaan met alle informatie en technologie van het moderne werkleven. Informatie overload is een nieuw bijproduct van de evolutie van intelligentie en informatie en is een zeer reëel probleem. We hebben echter de mogelijkheid nieuwe manieren van werken te omarmen die beter zijn aangepast aan de natuurlijke werking van onze hersenen. Dat zal stress verminderen, productiviteit doen toenemen en ziekteverzuim terugdringen."

Informatie overload
Chris Harman, Regional Vice President voor Noord-Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Mindjet, licht toe: "Nieuwe technologieën, zoals collaboratieve visualisatiesoftware, zijn speciaal ontworpen om de problemen van informatie overload op te lossen. Onze huidige werkwijze kan het gewoon niet bijbenen. Uit onderzoek van Mindjet en One Poll bleek vorig jaar al dat twee op de drie mensen het gevoel heeft te verdrinken in de data op het werk, één op de drie e-mails blijft ongelezen en de gemiddelde persoon verspilt twee weken per jaar met het zoeken naar verkeerd opgeslagen informatie. Dit wetenschappelijke onderzoek benadrukt die bevindingen." 

Visuele beelden
Dr Lynda Shaw: "De onderzoeksresultaten onderstrepen dat het menselijk brein houdt van visuele beelden en informatie veel gemakkelijker onthoudt die op deze manier is weergegeven. Dit is omdat de hersenen niet werken als een bestand. De hersenen slaan informatie op in de sensorische corticale gebieden, reconstrueren betekenis op basis van eerder verwerkte kennis en verbindt deze tot een complex web van connecties. Visualisatie of mindmapping ondersteunt dit proces met visuele informatie die meerdere gebieden van de hersenen activeren, waardoor we grote hoeveelheden gegevens in één keer zien, verkennen en begrijpen; en abstracte informatie intuïtief overbrengen." 

Onderzoek

Aan het zorgvuldig uitgevoerde wetenschappelijk onderzoek hebben twintig proefpersonen met kennis van traditionele kantoorsoftware en visualisatiesoftware deelgenomen. Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.