Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer minder optimistisch over overnames

26 maart 2012 - Nederlandse ondernemers en adviseurs zijn dit jaar minder optimistisch over de vooruitzichten voor de mkb-overnamemarkt dan in 2011. Dat is de voornaamste uitkomst van de Brookz Overname Barometer, het halfjaarlijkse onderzoek van Brookz onder 252 ondernemers, adviseurs en financiers van bedrijfsovernames.

Het aantal ondervraagden dat  een stijging verwacht van het aantal aangeboden bedrijven, is gedaald met 40 procent. In maart 2011 dacht nog 79,7 procent dat er meer bedrijven in de verkoop zouden komen, nu is dat nog maar 47 procent. Ook het aantal gerealiseerde overnames zal volgens alle betrokken partijen een stuk minder zijn dan vorig jaar. Slechts 23,3 procent voorziet meer deals in 2012, een daling van maar liefst 70 procent. Van de deals die wél doorgang vinden, denkt slechts 7,3 procent van de geënquêteerden dat de gemiddelde transactiewaarde hoger zal liggen dan in 2011. In 2011 verwachtte nog 40,1 procent dat de gemiddelde opbrengst van een bedrijfsverkoop hoger zou zijn dan het jaar daarvoor. 

Earn-outregeling 
De deelnemers aan de Barometer werd ook een aantal stellingen voorgelegd over met name de situatie voor verkopende ondernemers. Een opvallende uitkomst is dat de helft van mening is dat de verkoop van het bedrijf in 2012 niet mogelijk is zonder earn-outregeling en/of achtergestelde lening van de verkoper. Daarnaast denkt ruim 80 procent van de geënquêteerden dat er bij een geleidelijke overname geen goede afspraken worden gemaakt over de nieuwe rol van de verkoper. Dit zou kunnen leiden tot toekomstige conflicten.


Bron: Brookz, PleinPlus Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.