Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB least steeds meer

23 maart 2012 - Nederlandse algemene leasemaatschappijen hebben in het jaar 2011 een omzet gerealiseerd van ruim vier miljard euro, een stijging van zestien procent ten opzichte van 2010. Het mkb is de grootste afnemer van leasing.

Dit blijkt uit de productiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL). Waar het mkb in 2010 al goed was voor 75 procent van de totale afname van leasecontracten, steeg dit aandeel verder naar 80 procent in 2011. Jan Kusters, voorzitter van de NVL: "Leasing is en blijft een manier van financiering die onmiskenbare voordelen biedt: bedrijven kunnen hun investeringen voor 100 procent financieren, waardoor zij liquide middelen kunnen vrijhouden in de vorm van werkkapitaal. Elke ondernemer weet hoe belangrijk het is om de beschikbare cash niet te blokkeren." 

Transportmaterieel en machines worden meest geleased

Van de totale leaseproductie zijn er twee soorten bedrijfsmiddelen die het meest worden geleased in Nederland: transportmaterieel en machines. De grootste van deze twee, met 36 procent, is de categorie transportmaterieel: onder meer vrachtwagens, opleggers en bestelwagens. Deze categorie kende een groei van ruim 30 procent in 2011. De nummer twee binnen Nederland, machines, is goed voor een kwart van de totale leaseproductie in Nederland. Binnen deze categorie waren er wel twee opvallende stijgers. In de industrie is in 2011 twintig procent meer geïnvesteerd in machines. De categorie machines voor de bouwsector steeg met vijftien procent.
Hiernaast zijn er nog twee algemene ontwikkelingen waar te nemen. In de categorie computers (ICT-apparatuur) steeg de verkoop van nieuwe leasecontracten met tien procent. Daarentegen werden er minder machines voor medisch gebruik geleased. 

Transport en ICT
Kusters: "De transportsector heeft fors geïnvesteerd in nieuwe, dus zuinigere en milieuvriendelijker trucks. Het is ook goed om vast te stellen dat de industrie en de bouwsector blijven investeren. Ook op ICT-vlak kunnen bedrijven niet achterblijven, de technologische evolutie is dusdanig dat investeringen in nieuwe ICT niet zomaar uitgesteld kunnen worden. In beide markten liggen uitgebreide kansen voor leasing als financieringsbron voor investeringen." 

Vooruitzichten 2012

Jan Kusters:"Alles hangt af van het investeringsniveau in Nederland. Ik ben erg blij dat we in 2011 weer de mijlpaal van vier miljard euro aan nieuwe leaseproductie hebben genomen. Nog blijer zou ik alleen zijn als we de huidige groei in de leasemarkt weten vol te houden. Als het goed gaat met leasing, wordt er weer meer geïnvesteerd en gaat het goed met de economie."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.