Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwend Nederland: pas op voor gaten in de weg

23 maart 2012 - Een kleine 60 procent van de automobilisten geeft aan dat de kwaliteit van regionale en lokale wegen (zwaar) achterblijft bij die van rijkswegen. 90 procent vindt dat er niet beknibbeld moet worden op onderhoud ervan. De bezuinigingen bij provincies en gemeenten doen echter anders vermoeden. Reden voor Bouwend Nederland om aan de bel te trekken.

De kwaliteit van het 'onderliggend wegennet' komt steeds verder onder druk. "Ik roep alle automobilisten op om te melden waar onderhoud en/of verbetering van de doorstroming dringend gewenst zijn," aldus voorzitter Elco Brinkman. "Het gat in de begroting van gemeenten en provincies, mag niet het gat in de weg worden." 

Kwaliteit wegennet
In opdracht van Bouwend Nederland heeft TNS-Nipo onderzoek gedaan onder automobilisten naar de kwaliteitsbeleving van het Nederlandse wegennet. Een kleine 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat de doorstroming op de Nederlandse wegen de afgelopen drie jaar sterk is verbeterd. Evenzoveel mensen geeft echter ook aan dat met name de kwaliteit van de lokale wegen sterk achterblijft. Een kwart staat vaker in de file op lokale en provinciale wegen.
Ruim 90 procent van de automobilisten vindt overigens dat er meer geld moet worden besteed aan het onderhoud van regionale wegen. Slechts de helft van de ondervraagden verwacht dat er ook snel onderhoud gepleegd zal worden. Navranter is, dat bijna 40 procent van de automobilisten aangeeft wel eens langzamer te rijden dan toegestaan op lokale wegen in verband met de gebrekkige kwaliteit van die weg.

Meer en meer hinder
De problematiek op het onderliggende wegennet bevindt zich zowel op het vlak van onvoldoende capaciteit als op het vlak van onvoldoende onderhoud. Elke provincie of gemeente wordt hier mee geconfronteerd. Dit wordt de komende jaren nog eens versterkt door de forse bezuinigingen op aanleg en onderhoud van wegen. Deze bezuinigingen vergroten het reeds bestaande mobiliteitsprobleem. Bouwend Nederland waarschuwt dat door onvoldoende onderhoud de komende jaren het risico op afsluitingen of beperkingen op lokale en regionale wegen, bruggen en tunnels zal toenemen. In deze tijd van dalende budgetten bij provincies en gemeenten wordt het onvermijdelijk dat de automobilist meer en meer hinder ondervindt.

Top vijf
Uit meldingen die nu al door Bouwend Nederland worden bijgehouden, blijkt dat het op sommige plekken in Nederland al slecht gesteld is met de doorstroming op of het onderhoud van lokale wegen. De top vijf wordt gevormd door:
- De Atoomweg in Utrecht
- De Westervoortse brug bij Arnhem
- De N242 bij Alkmaar
- De Posteldijk in Reusel
- De N355 in Groningen

Meld 'Gaten in de Weg'
Daarom ook de oproep van Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman: "Meld gaten in de weg! Iedereen kent voorbeelden van slechte wegen en kapotte bruggen. Via de app van 'www.verbeterdebuurt.nl' kan iedereen een melding maken, eventueel voorzien van foto, van een onveilige of slecht onderhouden situatie of weg. Die melding komt dan binnen bij de betreffende gemeente en sinds gisteren ook op de Facebook-pagina van Bouwend Nederland. Een initiatief waar al veel gebruik van wordt gemaakt."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.