Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VVD: ondernemer moet schade makkelijker op overheid kunnen verhalen

22 maart 2012 - De VVD wil dat ondernemers die schade lijden door toedoen van de overheid deze makkelijker kunnen verhalen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het daarmee eens, zo meldt BNR.nl.

Deze week wordt het wetsvoorstel besproken dat regels voor de zogeheten nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten verandert. Dit betreft situaties waarin een ondernemer omzet derft door activiteiten van de overheid, zoals bijvoorbeeld aanleg van de Noord/Zuidlijn. 

Verschillende rechters
Nu moet een ondernemer de ene keer bij de burgerrechter zijn, dan weer bij de bestuursrechter, en soms bij allebei. Het hangt er  daarbij van af of de schade wordt veroorzaakt door het besluit dat ten grondslag ligt aan de activiteit óf door ondeugdelijke uitvoering van de werkzaamheden. Volgens Michiel Tjepkema, docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, is dit een onwenselijke situatie. Hij pleit ervoor dat ondernemers voor al deze dingen bij de bestuursrechter terecht kunnen. 

Meer claims

Minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten vreest wel voor een toestroom aan claims. Dat zal waarschijnlijk inderdaad het geval zijn, stelt Tjepkema, maar volgens hem mag dat geen argument zijn om dit tegen te houden. Tjepkema: "In de jurisprudentie zijn al drempels aangelegd die ervoor zorgen dat men niet voor ieder wissewasje een procedure start. Zo is een claim voor nadeelcompensatie pas kansrijk als de ondernemer meer dan vijftien procent van zijn normale omzet misloopt. Zulke bepalingen zouden ook nu uitkomst kunnen bieden."


Bron: BNR Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

paul van dam

22-03-2012 11:04  |  

Een instinkertje van populistisch rechts. Het lijkt goed bedoeld, maar de hardwerkende Nederlander (middenkader, politieagenten, leraren, productiepersoneel, buschauffeurs) kunnen straks grote ondernemingen compenseren die hun zin niet hebben gekregen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.