Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 maart 2012
 

PZO-voorzitter: Pak schijnzelfstandigheid hard aan

 
 

Tijdens de Dag van de Zelfstandige, georganiseerd door PZO (Platform Zelfstandig Ondernemers) heeft voorzitter Esther Raats-Coster een oproep gedaan om schijnzelfstandigheid hard aan te pakken. "De nadruk op gedwongen ondernemerschap in berichtgeving rond zelfstandigen schaadt het imago van zzp'ers."

Tegen een gehoor van ruim 500 zelfstandigen benadrukte ze dat het van belang is goed onderscheid te maken tussen de verschillende groepen die nu allemaal zelfstandigen heten. 

Diverse groep
"Er wordt over zzp'ers gesproken alsof het een homogene groep is. Maar de groep is zeer divers. Onder de zzp'ers zitten momenteel ook zogenaamde schijnzelfstandigen. Dat zijn voormalig werknemers die zich na hun ontslag noodgedwongen laten inhuren door hun oude werkgever, vaak voor een veel lager tarief en soms zelfs onder minimumloon. Dit zijn mensen van wie de ondernemersvaardigheden niet of nauwelijks zijn ontwikkeld en die zich gedragen als werknemer. Voor hen zou de Wet minimumloon moeten gelden. Het is misbruik door opdrachtgevers die hard moet worden aangepakt." 

Gedwongen ondernemerschap
Er zijn ook mensen die als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties noodgedwongen voor het ondernemerschap kiezen. In hun hart zouden ze veel liever een vaste baan willen hebben. "Maar de overgrote meerderheid van de zzp'ers kiest er echter bewust voor om zelfstandige te zijn. Ze houden van de vrijheid en de flexibiliteit en zijn beslist niet zielig. De nadruk op gedwongen ondernemerschap in berichtgeving rond zelfstandigen schaadt het imago van zzp'ers." 

Goede positie
Over de positie van zzp'ers in de huidige recessie is Raats-Coster optimistisch gestemd. "Vergeleken met de crisis van 2008 is de positie van zzp'ers nu overigens veel beter. In 2008 gingen de zzp'ers er als eerste uit, zij betaalden de rekening van de crisis. Vorig jaar zag je een heel andere beweging. Bedrijven kondigden preventief ontslagrondes aan onder hun vaste personeel en huurden vervolgens zzp'ers in om het werk te doen." 

Flexibele schil
Deze flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt steeds grotere vormen aan. Bedrijven gaven in 2011 aan een steeds grotere flexibele schil te willen hebben, vaak zo'n 30 procent. Deze ontwikkeling zal dit jaar doorzetten. De hoeveelheid werk voor zzp'ers zal toenemen. Zzp'ers zijn er en gaan niet meer weg. En dat is goed voor de arbeidsmarkt, voor innovatie en voor het ondernemerschap."

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
I. Steel  |   | 
25-04-2013
 | 
11:59 uur
Werkloosheidscijfers geven een sterk vertekend beeld.

Door de categorie verkapt-werlozen die te boek staat als ZZP-er. Correctie is geboden.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken