Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwproductie krimpt in 2012

16 maart 2012 - De bouw kende twee gezichten in 2011. In de eerste helft profiteerde de bouw van een milde winter, het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor verbouw van en onderhoud aan woningen en de uitvoering van eerder genomen stimuleringsmaatregelen in de grond-, weg- en waterbouw.

Dat komt naar voren in de ABN AMRO sectormonitor Bouw van maart 2012. In de tweede helft van het jaar verslechterde de situatie in de bouw echter door het aflopen van een aantal stimuleringsmaatregelen, de onrust rond de Europese schuldencrisis, de crisis op de woningmarkt en de aankondiging van grootschalige bezuinigingen. Hierdoor daalde het vertrouwen onder consumenten en producenten waardoor de investeringsbereidheid van beide groepen afnam. Dit resulteerde in een daling van nieuwe opdrachten bij architecten in de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U). 

Bouwvergunningen
Daarnaast kromp de waarde van de afgegeven bouwvergunningen en daalde de omvang van orderportefeuilles in de B&U af. In de grond-, weg- en waterbouw daalde de orderportefeuille eveneens, maar ook het aantal openbare aanbestedingen nam in sterk af. Door de goede resultaten in de eerste helft van het jaar nam de bouwproductie in 2011 per saldo met 3,5 procent toe. Op basis van de verslechtering van de situtaie in de bouw in het tweede halfjaar van 2011 verwacht ABN AMRO dat de bouwproductie in 2012 met 3,5 procent zal dalen. 

Woningbouw

De woningbouw lijdt duidelijk onder de problemen op de woningmarkt. Dalende huizenprijzen en de aanhoudende discussie over de hypotheekrenteaftrek maken potentiële kopers schuw. Daarnaast zijn er andere belemmerende factoren zoals de veranderde hypotheeknormen en de aangescherpte leencapaciteit van particulieren beperkt. De problemen op de woningmarkt hebben geleid tot een sterke daling (-30 procent) van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2011. Hierdoor zal de nieuwbouw van woningen dit jaar met vijf procent afnemen. De verbouw van woningen daalt in 2012 met drie procent en het onderhoud aan woningen krimpt met een procent. Het aflopen van de tijdelijke btw-verlaging voor verbouw van en onderhoud aan woningen is hier debet aan. 

Utiliteitsbouw 
De utiliteitsbouw heeft door de verslechtering van de economische omstandigheden veel last van de uitstel van investeringen in bedrijfsgebouwen doordat veel ondernemers wachten op betere tijden. Bezuinigingen bij overheden raken de utiliteitsbouw op twee manieren. Enerzijds neemt de vraag naar kantoren en publieke gebouwen af doordat overheden investeringen uit- en afstellen. Anderzijds wordt er door gemeenten minder grond voor nieuwbouw uitgegeven waardoor er ook minder nieuwbouw kan plaatsvinden. De hoge leegstand op de kantorenmarkt houdt de gemoederen eveneens bezig. In 2011 bedroeg de leegstand ruim veertien procent en de vrees is dat dit percentage de komende jaren verder oploopt. Dit komt omdat steeds meer bedrijven "Het Nieuwe Werken" invoeren en het aantal vierkante meters per werkplek afneemt waardoor er steeds minder kantoorruimte nodig is. Door deze trends zullen er de komende jaren minder nieuwe kantoren gebouwd worden. Door de ongunstige omstandigheden zal de utiliteitsbouwproductie in 2012 met vier procent krimpen. 

Installateurs

Installatiebedrijven deden goede zaken vanwege het lage btw-tarief. Veel woningeigenaren wilden van de regeling gebruikmaken en haalden onderhoudswerkzaamheden naar voren of lieten eerder uitgesteld werk alsnog uitvoeren. Hierdoor steeg de omzet van installateurs in 2011 met zes procent. Onze vooruitzichten voor 2012 zijn minder gunstig. De omzet van installatiebedrijven zal door de terugval van de bouwproductie in de B&U met circa drie procent afnemen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.