Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder aangiften transportcriminaliteit

9 maart 2012 - Het aantal aangiften van transportcriminaliteit is ten opzichte van vorig jaar met drie procent gedaald. In 2011 werd in Nederland 1.085 keer aangifte gedaan. Het ging 768 keer om diefstal van lading, 250 keer om diefstal van een voertuig en 67 keer om een combinatie van beide. Vooral geluid- en beeldapparatuur werd gestolen.

Verreweg de meeste ladingdiefstallen vonden plaats in de provincies Brabant en Limburg. Koplopers zijn de plaatsen Venlo, Roermond en Eindhoven. Dit blijkt uit cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). 

Succesvolle aanpak

Dertien publieke en private partijen werken samen om transportcriminaliteit in Nederland te bestrijden. Verzekeraars, politie, Openbaar Ministerie en de transportsector geven steeds meer belangrijke informatie direct aan elkaar door. Ook zijn het Bovenregionaal Projectteam Ladingdiefstallen, het daarbij behorende Snel Interventieteam en de landelijk officier van justitie transportcriminaliteit ingezet. Zij zorgden, in samenwerking met onder andere het KLPD, in 2011 voor tientallen aanhoudingen van verdachten. Enkelen zitten momenteel aanzienlijke gevangenisstraffen uit of zitten nog vast in afwachting van hun berechting. Door de effectieve aanpak van criminelen is in de laatste maanden van 2011 een forse daling van het aantal ladingdiefstallen te zien ten opzichte van dezelfde periode in 2010. 

Ladingdiefstal

Criminelen snijden vaak het zeil van een vrachtwagen door om te zien of er iets van hun gading aanwezig is. Van de 768 aangiften van ladingdiefstal bleef het in 292 gevallen bij een kapotgesneden zeil. In de overige gevallen werd daadwerkelijk lading gestolen.
Het zeil snijden komt het meest voor op parkeerplaatsen langs de snelwegen en minder op bedrijfsterreinen. 

Financiële schade

De transporteur geeft niet in alle gevallen de waarde van de gestolen goederen op. Het Verbond van Verzekeraars registreerde in het afgelopen jaar 249 meldingen van transportcriminaliteit, waarbij ruim 21 miljoen euro werd uitgekeerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.