Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 maart 2012
 

MKB: banenmotor bij uitstek

 
 

Is het MKB de banenmotor bij uitstek? Deze vraag wordt met enige regelmaat gesteld, onder andere door onderzoekers op het gebied van economie en ondernemerschap. Een recent afgerond onderzoek van Panteia/EIM levert nieuwe inzichten op.

De vraag of het MKB de banenmotor bij uitstek is, is moeilijker te beantwoorden dan op het eerste gezicht zou lijken. Het ligt voor de hand om te kijken naar de ontwikkeling over de tijd van het aantal werknemers per grootteklasse. Omdat bedrijven van grootteklasse kunnen veranderen, levert dit echter een vertekend beeld op. Dit effect staat in de wetenschappelijke literatuur bekend als de ‘size distribution fallacy’. Er zijn tot nu toe een aantal verschillende methoden ontwikkeld om voor deze vertekening te corrigeren, maar er is nog geen consensus over welke van deze methoden het beste is.

Dynamisch classificeren biedt betere uitkomsten
Onderzoek van Panteia/EIM maakt duidelijk dat – door een combinatie van bestaande argumenten en nieuwe inzichten - de methode die als ‘dynamisch classificeren’ bekend staat de voorkeur heeft boven de andere methoden. Om te beginnen is dit de enige methode die consequent elke baan die een bedrijf creëert (of schrapt) toekent aan de grootteklasse waarin het bedrijf zich bevindt op het moment dat die baan erbij komt (of verloren gaat). Een tweede voordeel is dat deze methode geen last heeft van de zogenaamde ‘regression to the mean bias’. Tot slot blijkt dat dit de enige methode is die toegepast kan worden zonder dat je de beschikking hebt over microdata van alle bedrijven.
Het MKB is zonder twijfel de banenmotor voor de EU
Deze methode van dynamisch classificeren is toegepast voor de EU. Voor elk van de lidstaten (en voor de EU als geheel) is nagegaan, in welke mate de netto werkgelegenheidsontwikkeling tussen de jaren 2002 en 2008 aan de verschillende grootteklassen toegeschreven kan worden. Daaruit komt een duidelijk patroon naar voren. Naarmate de gemiddelde bedrijfsgrootte stijgt, neemt de groeivoet van de werkgelegenheid af. Er zijn vier verschillende grootteklassen onderscheiden (micro, klein, midden en groot). De kleinste grootteklasse (microbedrijven) heeft de hoogste groeivoet, en deze groeivoet is iets minder hoog voor de kleine bedrijven, nog wat lager voor het middenbedrijf, en het laagst voor het grootbedrijf. Dit patroon komt in de meeste lidstaten terug (met uitzondering van Tsjechië en Polen) en ook in de meeste sectoren (met uitzondering van industrie en handel). Het blijkt dat - voor de EU als geheel - het MKB terecht tot banenmotor bestempeld kan worden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs