Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 februari 2012
 

Inkomenszekerheid voor de zzp'er: wettelijk regelen of niet?

 
 

Als Martijn van Dam (kandidaat fractievoorzitter van de PvdA) zijn zin krijgt komt er een stelsel waardoor ZZP’ers meer inkomenszekerheid krijgen. Hij denkt aan een systematiek waarin het verlies van inkomen bij werkloosheid (opdrachtloosheid?), ziekte en arbeidsongeschiktheid wordt opgenomen.

Hij ziet een rol voor de overheid en uiteraard voor de ondernemer zelf. Van Dam denkt aan een verzekeringsmodel waarin premie naar draagkracht wordt geheven en een uitkering die gebaseerd wordt op premie-opbouw. Een pensioenfonds voor zelfstandigen zonder personeel vindt hij ook belangrijk. 

Inconsistent

Het valt in Van Dam te prijzen dat hij met een min of meer uitgewogen verhaal komt dat uit verschillende bouwstenen bestaat, zo stelt VZZP. "Afgezien van de nodige kanttekeningen die we bij zijn ideeën plaatsen, is het probleem dat zijn partij, de PvdA, weinig consistent is. Uit diezelfde partij komen geluiden over het verplicht stellen van het minimumloon als ondergrens bij het aanvaarden van opdrachten. Hiertegen nam de VZZP al eerder scherp stelling. Zo balanceert de partij als het om zelfstandigen gaat altijd tussen werknemerschap en ondernemerschap, zonder echt te kiezen." 

Vrijheid versus bescherming
Bij inkomenszekerheid voor zzp’ers gaat het om inkomen tijdens ziekte of invaliditeit, pensioen, inkomen voor nabestaanden of tijdens een periode van inkomensloosheid. Bestaande regelingen en verzekeringen zijn ontoereikend, bijvoorbeeld door hoge premies. Nieuwe -verplichte- regelingen roepen spanning op tussen vrijheid die zzp’ers wensen (ik ben toch ondernemer!) en nodige sociale bescherming. Want laten we wel wezen: onverzekerd rondlopen is in feite niet verantwoord. Het valt in ieder geval buiten de gebruikelijke ondernemersrisico’s. De VZZP is voorstander van het waarborgen van een basis inkomenszekerheid waarbij zzp’ers de ruimte en vrijheid hebben om zelf aanvullende voorzieningen te treffen en wil hierover graag de discussie aangaan met de politiek.

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
willem  |   | 
9-11-2014
 | 
14:12 uur
Laat de zzp'ers lekker ondernemen en behandel ze niet als kleine kinderen. Iedere zzp'er kan zelf een inschatting van risico's maken en hierop verzekeren.
Ronald  |   | 
13-11-2014
 | 
16:13 uur
De ZZP-er heeft bewust gekozen voor ondernemerschap. Een van de meer prominente ondernemersrisico's is de onzekerheid qua inkomen. Dat is ook 1 van de redenen waarom de beloning hoger uit kan/mag vallen. Valt de beloning (te) laag uit, ben je een slecht ondernemer en/of heb je te maken met (moordende) concurrentie. Dit heet marktwerking; een fenomeen waar ook alle andere ondernemers mee te maken hebben; niet alleen de ZZP-er.

Ga je dit ondernemersrisico voor de ZZP-er afdekken, zul je ook alle andere noodlijdende ondernemers tegemoet moeten gaan komen.
Waar wordt dan de lijn getrokken? Lijkt me lastig worden......

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs