Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Goede inwerkperiode houdt werknemer langer vast

24 februari 2012 - Bedrijven investeren lang niet altijd voldoende in de integratie (‘onboarden’) van nieuwe werknemers. Ze onderschatten hoe belangrijk de inwerkperiode is voor de continuïteit in het personeelsbestand. Ruim zeven op de tien nieuwe werknemers zijn bij een slechte integratie geneigd naar ander werk uit te kijken.

Dit stelt Daphne van den Broek, senior consultant en psycholoog bij Right Management op basis van een inventarisatie van Right Management in de Benelux. Een goede integratie van nieuw personeel is tijdens de eerste drie maanden van groot belang voor het verdere verloop van hun carrière in de organisatie. Van den Broek: "De meeste nieuwkomers hebben voorafgaand aan de start van hun nieuwe baan slechts een paar mensen binnen het bedrijf ontmoet. Ze baseren zich volledig op de website en de reputatie van een bedrijf om de sfeer op de werkvloer in te schatten. De eerste drie maanden worden door de werkgever onvoldoende benut om de werknemer onderdeel te maken van de organisatie." 

Minder personeelsverloop
De inventarisatie toont aan dat in een derde van de gevallen er geen enkele vorm van onboarding was (formeel noch informeel). Dit leidde er toe dat 72 procent van de respondenten aangaf, bereid te zijn om opnieuw van baan te veranderen. In vier op de tien gevallen was er slechts een informeel onboardingproces, waardoor 50 procent van de nieuwkomers nog aangaf weer van werkgever te willen veranderen. Slechts drie op de tien bedrijven maken werk van een uitgebreid, formeel onboardingproces. In deze gevallen gaf nog maar 32 procent van de nieuwe personeelsleden aan op zoek te gaan naar een andere baan. Hoe formeler het integratieproces van nieuwe mensen binnen een organisatie, hoe langer ze in hun functie blijven. "Een goed georganiseerd formeel onboardingproces vraagt om een investering, maar op lange termijn biedt het enkel voordelen. Werving en selectie kosten handen vol geld en teveel verloop van personeel is op lange termijn funest voor de bedrijfsresultaten," aldus Van den Broek.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

dick deelen

28-02-2012 13:14  |  

naast goed inwerken volgens een leerling/gezel en meester systeem is het even belangrijk om de werkomstandigheden en de condities interessant te maken en te houden.
geef nieuwe medewerkers iets om naar toe te werken in de vorm van een zekere toekomstplanning.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.