Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers weer even somber over omzet en werkgelegenheid

24 februari 2012 - De omzet van het bedrijfsleven nam in het vierde kwartaal van 2011 licht toe, hoewel de toename kleiner was dan een kwartaal eerder werd verwacht. Voor het eerste kwartaal van 2012 verwachten ondernemers een omzetdaling.

De werkgelegenheid in het bedrijfsleven nam in het vierde kwartaal af, conform de verwachtingen die ondernemers een kwartaal eerder uitspraken. De ondernemer verwacht dat deze daling zich in het eerste kwartaal enigszins versterkt doorzet.

Omzet
De omzet van het bedrijfsleven nam in het vierde kwartaal licht toe (bij per saldo vier procent van de ondernemers: het verschil tussen 27 procent ondernemers met een omzetstijging en 23 procent ondernemers met een omzetdaling). Dat is lager dan verwacht (saldo +elf procent). Voor het eerste kwartaal verwachten ondernemers een omzetdaling (saldo -negen procent). De bouw blijft de sector met de meest negatieve omzetverwachtingen (per saldo -31 procent). Maar ook in de horeca (-22 procent) en overige dienstverlening (reparatie, persoonlijke dienstverlening) (-22 procent) zijn de verwachtingen zeer negatief. 

ICT & communicatie en delfstofwinning

Positieve uitzonderingen zijn de delfstoffenwinning, ICT & communicatie en de specialistische zakelijke diensten; bedrijfstakken waar een omzetstijging (saldi +21 procent, +twee procent en +één procent respectievelijk) wordt verwacht. De delfstoffenwinning en ICT & communicatie zijn tevens de enige bedrijfstakken waar een toename van de werkgelegenheid wordt verwacht (saldo +negen procent en +vijf procent respectievelijk). 

Orders

Het sentiment over de orderinstroom is verslechterd. Voor het eerste kwartaal zijn de ondernemers die een krimp van de orderportefeuille voorzien in de meerderheid (saldo -zes procent). De ondernemers zijn op dit moment al van mening dat de orderportefeuille onvoldoende gevuld is (per saldo -twintig procent). Bovendien worden de voorraden als te groot beoordeeld. 

Winstgevendheid

De winstgevendheid van het bedrijfsleven is in het vierde kwartaal verder verslechterd (saldo -dertien procent). Opvallend is dat deze verslechtering zich over de volle breedte van het bedrijfsleven voordeed: in alle sectoren en in alle regio’s.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.