Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers schoonmaakbranche verbaasd over afwijzen CAO bod

23 februari 2012 - Werkgevers in de schoonmaakbranche (OSB) zijn verbaasd over het afwijzen van het CAO eindbod van ruim vijf procent dat zij hebben gedaan. In de huidige recessie, waar VNO-NCW pleit voor een nul-optie en CNV bereid is een pas op de plaats te maken bij de loonontwikkeling, houdt FNV vast aan een eisenpakket van negen procent.

Met het eindbod willen werkgevers blijven investeren in een sterke en aantrekkelijke schoonmaakbranche. Het eindbod ligt ruim boven het gemiddelde van 1,4 procent loonstijging van de recent afgesloten CAO's. Door de acties van de FNV kunnen de 150.000 schoonmakers niet profiteren van een nieuwe CAO. 

Niet realistisch
Eerste Onderhandelaar Anton Witte: "Onbegrijpelijk dat de FNV doorgaat met acties voeren met een eisenpakket van negen procent. Steeds meer schoonmakers laten ons weten dat zij ons eindbod van vijf procent graag willen accepteren. Zeker als je ziet dat we ruim boven het gemiddelde van huidige CAO's van 1,4 procent zitten. Laat staan de nul-optie die steeds vaker wordt geopperd. De FNV gijzelt met haar opstelling een geweldig eindbod voor 150.000 schoonmakers. Totaal onrealistisch." 

Het eindbod

De werkgevers bieden onder andere een loonsverhoging van vijf procent over een periode van twee jaar in deze crisistijd met een krimpende markt en zware bezuinigingen. Verder geven zij inhoud aan het begrip 'respect', intensivering van het bestrijden van ongewenst marktgedrag, werkdrukmeting voor en na contractwisseling en het significant verhogen van het opleidingsquotum. 

Trendbreuk
OSB heeft tijdens de onderhandelingen een trendbreuk willen introduceren door de dialoog met de vakbonden aan te gaan. Dit vanuit de overtuiging dat je alleen met elkaar door deze economisch moeilijke tijden komt. Dit is ook in lijn met de manier waarop we samen met onder andere de vakbonden hebben samen gewerkt aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn medio november gestart. Tijdens de onderhandelingsronde begin februari heeft zij het eindbod neergelegd.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

H.A.

23-02-2012 10:31  |  

Het is ook niet alleen maar een been bijtrekken, maar ook de achterstand inlopen waarop zij zijn gezet door die aardige werkgevers.
Nu schermen met dat steeds meer die 5% willen?
Een betere optie is natuurlijk een soort van biologisch minimum, dan zijn de werkers nog beter af omdat dan geen kans bestaat op Obesitas.

<a href=

23-02-2012 20:51  |  

Weinig realistisch. Heeft de schoonmaakbranche zo'n hoge productiviteitsgroei doorgemaakt, dat een dergelijke loonstijging gerechtvaardigd is. Ik dacht het niet. De FNV wil punten scoren over de rug van de schoonmakers.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.