Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 februari 2012
 

Wetsvoorstel thuiswerken overbodig

 
 

Het voorstel om werknemers een recht op thuiswerken te geven, is volstrekt overbodig.  Dat stelt AWVN in reactie op een initiatief-wetsvoorstel van de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks).


Volgens AWVN behoren afspraken over flexibiliteit in het werk bij uitstek tot het domein van werkgevers en werknemers. "Als er vraagstukken zijn op dat gebied, dan bespreken werkgever en werknemer dat zelf - in goed overleg. Men zit echt niet te wachten op dit soort symboolwetgeving."

Overleg werkt prima
In de praktijk blijkt dat overleg prima te werken, getuige bijvoorbeeld de opkomst van ‘het nieuwe werken’. Dat maakt wetgeving echt volstrekt overbodig, vindt AWVN. "Het lost geen probleem op. De maatschappelijke behoefte aan meer flexibiliteit wordt al vervuld, zonder wetgeving." 

Aanvullende regelingen
Uit cijfers van de werkgeversvereniging blijkt dat bij een grote meerderheid van de bedrijven al afspraken over werktijden en werkplek zijn gemaakt. Soms zijn die vastgelegd in de cao, in veel gevallen in aanvullende regelingen buiten de cao om, op de werkvloer. Gemiddeld gaat het dan om de helft van de werknemers in die bedrijven, voor wie de mogelijkheid bestaat om werktijden flexibel in te vullen. AWVN: "De indieners van het wetsvoorstel baseren zich op cao-cijfers waaruit zou blijken dat er niks geregeld is. Maar omdat op dit vlak veel buiten de cao om is vastgelegd, geven die cijfers een onjuist beeld. De indieners baseren zich op niets." 

Afspraken over flexibiliteit
Vorig jaar publiceerde AWVN samen met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten en De Unie een sociaal manifest waarin zij onder meer het maken van afspraken over flexibiliteit bepleiten. Volgens de opstellers van het manifest kan vergroting van de flexibiliteit in het werk in het voordeel van werknemers én van werkgevers uitwerken.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs