Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 februari 2012
 

Jonge ondernemers bedenken carpool-app

 
 

Inspiratie en heel veel innovatieve ideeën kenmerkten16 februari. Toen kregen MBO- en HBO-studenten uit het hele land een uitdagende case voorgeschoteld tijdens de eerste editie van het Global Enterprise Project (GEP): bedenk een innovatieve en rendabele oplossing om de duurzaamheid van een organisatie te bevorderen.

De twee best beoordeelde teams vertegenwoordigen Nederland eind maart tijdens de International Challenge in Parijs. 

Innovatieve oplossing
Meer dan 120 studenten uit het hele land werden tijdens het GEP in groepjes aan een pittige case gezet: bedenk een innovatieve en rendabele oplossing om de duurzaamheid van een organisatie te bevorderen. De deelnemers hadden beperkt toegang tot internet. Het merendeel van de teams kwam desondanks met innovatieve, rendabele oplossingen waarin ook het thema globalisering goed verwerkt zat.
De deelnemers aan het GEP zijn allen studenten die momenteel een studentenbedrijf runnen via stichting Jong Ondernemen. Jong Ondernemen is de springplank naar ondernemerschap en biedt programma’s aan op alle onderwijsniveaus.

Carpoolen via een app
Team TomTom 2Go bedacht een nieuwe manier van carpoolen. U meldt zich aan via de bedachte TomTom 2Go-applicatie en geeft aan dat u op moment X naar plaats Y moet. Via de app ziet u wie die route ook gaat rijden en kunt u contact met elkaar leggen.
In plaats dus dat u achter uw buurman aan rijdt, rijdt u samen. Het principe van een datingsite, maar dan anders. De app zou tijd, geld en het milieu moeten besparen. 

Water hergebruiken

De studenten van team GreenWater kwamen met een oplossing voor waterverspilling. Met name gericht op horeca zoals hotels, bungalowparken, sportverenigingen en de industrie, maar ook de landbouw kan er haar voordeel mee doen. Zij bedachten dat het water dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om te douchen, heel goed hergebruikt kan worden. Na zuivering kunt u er de wc mee doorspoelen, het land mee bewateren of het gebruiken als bluswater. 

Met z’n tienen naar Parijs

De twee winnende teams (twee keer vijf studenten) zullen Nederland vertegenwoordigen in Parijs tijdens een internationale challenge op 21 en 22 maart aanstaande. Daar werken de studenten samen, maar concurreren ook tegen studenten afkomstig uit elf verschillende landen. 

Project van vrijwilligers
De teams bedachten voor deze ene dag een (fictieve) naam voor hun groep en mochten zelf kiezen voor welk bedrijf ze een oplossing bedachten. Een aantal teams nam Philips, Shell en Heineken, bedrijven die het GEP sponsoren, als uitgangspunt. De studenten werden ondersteund en beoordeeld door ervaringsdeskundigen van genoemde grote internationale bedrijven. Zij gaven de studenten eerder in het project classroom visits met als thema globalisering. Een aantal van de GEP-vrijwilligers is bedrijfsbegeleider van een studentenbedrijf van Jong Ondernemen. Zij begeleiden een jaar lang studenten bij de opstart van een echt bedrijf. 

Waardevolle ondernemersvaardigheden

Het GEP-project is een driejarig initiatief van de European Round Table of Industrialists, Junior Achievement-Young Enterprise Europe (de moederorganisatie van Jong Ondernemen) en European Schoolnet. Zij willen met dit project meer begrip en bewustzijn over globalisering, ondernemerschap de bijbehorende vaardigheden creëren onder jongeren. Die zakelijke vaardigheden hebben de studenten straks nodig om te overleven in het bedrijfsleven van de 21ste eeuw. Niet alleen worden de ondernemersvaardigheden tijdens het GEP op de proef gesteld, maar ook rekenen, samenwerken, presenteren en hun wetenschappelijke vaardigheden worden getest voor het oplossen van een reëel probleem uit de echte zakenwereld.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Martin Voorzanger  |   | 
20-02-2012
 | 
12:40 uur
De studenten zijn denk ik vergeten om even marktonderzoek te doen. Deze app bestaat namelijk sinds kort (zelfs DWDD heeft er aandacht aan besteed): Toogethr, de meerijden app. Zie (Klik hier)

Martin Voorzanger | Initiatiefnemer van Toogethr

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De veranderingen in de markt gaan almaar sneller en dieper, onder invloed van voortschrijdende digitalisering, complexer klantgedrag, nieuwe toetreders in het concurrentieveld en veranderende businessmodellen. De traditionele manieren van werken schieten steeds vaker tekort. Wie in de toekomst bestaansrecht wil hebben, moet daarom fundamenteel anders gaan denken. En daarvoor valt enorm veel te leren van succesvolle startups.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Brisk-index: 239.28 -4.24 %
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Arcadis 19.43  3.5 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 8.19  -3.9 %
Advanced met 38.77  -1.7 %
Meer beurs