Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Cao-lonen in 2011 fors hoger ondanks crisis

27 januari 2012 - De cao-lonen zijn forser gestegen dan met het oog de economische onzekerheid verwacht zou mogen worden. Dat stelt directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van AWVN. Hij toonde zich wel zeer ingenomen met de inhoudelijke verschuiving in de cao-besprekingen.

Meer dan ooit worden afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid, flexibiliteit en meeademende loonkosten. 

Langzame reactie
Gemiddeld kwamen cao-partijen in 2011 een loonstijging van 1,75 procent overeen. Dat is weliswaar minder dan de inflatie, maar volgens Van der Steen toch aan de bovenkant van wat verantwoord is. "In de internationale concurrentieverhoudingen kunnen loonkostenstijgingen gemakkelijk tot reorganisaties leiden, zeker op dit ogenblik." Het goede nieuws op het vlak van de loonontwikkeling is dat in de loop van 2011 de gemaakte afspraken wel een dalende lijn vertoonden. "Er wordt dus wel degelijk gereageerd op het aanhoudende slechte economische nieuws, maar de reactietijd blijkt langer dan gewenst."

Karakterverandering
AWVN is wel blij met de karakterverandering van veel cao-besprekingen. Steeds vaker gaat het om duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit - onderwerpen die niet direct samenhangen met loonvorming. Concreet gaat het dan om afspraken die aan de ene kant de concurrentiekracht van de onderneming vergroten en die aan de andere kant werknemers betere kansen geven zich te ontplooien of om werk- en privésituatie beter op elkaar af te stemmen. Voorbeelden zijn scholingsbudgetten, levensfasebewust personeelsbeleid en gezondheidsbeleid. 
In 80 procent van de afgesloten cao´s is in het afgelopen jaar tenminste één afspraak gemaakt in dit kader. AWVN verklaart deze onderstroom uit het groeiende besef bij zowel werkgevers als werknemers dat men grote gedeelde belangen heeft: een sterk bedrijf betekent goede werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden, maar ook winstgevendheid. Een jaar geleden publiceerde AWVN samen met de vakbonden De Unie, CBV Vakmensen en FNV Bondgenoten het sociaal manifest (‘Op weg naar nieuwe arbeidsverhoudingen’) waarin die gedachte is verwoord. 

Onzekerheden
Opvallend in het cao-jaar 2011 is het grote aantal cao’s dat pas ná de afloopdatum werd vernieuwd of dat zelfs nog helemaal niet is vernieuwd. In 2011 liepen 550 cao’s af. 150 daarvan waren op 31 december nog niet vernieuwd. In dergelijke gevallen blijft de oude cao van kracht. Dat vakbonden en werkgevers in veel gevallen geen haast lijken te hebben, verklaart AWVN uit de onzekere economische situatie en uit de pensioenproblematiek die als een donkere wolk boven het bedrijfsleven hangt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.