Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

12 januari 2012 - Uit een onderzoek onder de PZO-achterban blijkt dat 91 procent van de zzp'ers het aanbod van pensioenvoorzieningen onduidelijk en niet transparant vindt. 96 procent wantrouwt de aanbieders van pensioenproducten en 85 procent vindt het huidige aanbod te duur voor wat het oplevert.

PZO-voorzitter Esther Raats: "Mensen willen geen ondoorzichtige producten, ze willen weten wat er met hun geld gebeurt. Er moet meer innovatie op pensioengebied komen, de mogelijkheden voor zzp'ers zijn nu te beperkt."
PZO deed onderzoek onder haar achterban naar de drijfveren van zelfstandigen om te plannen en te sparen voor hun pensioen. Daarnaast vroeg ze naar de perceptie over pensioenproducten voor zzp'ers. Het onderzoek werd uitgevoerd door Elise Schutte, student aan de Erasmus Universiteit

Betere informatievoorziening
Het onderzoek laat zien dat er nog een grote taak ligt voor verzekeraars om informatievoorziening ten aanzien van pensioen te verbeteren. Het vertrouwen om het juiste product voor pensioensparen aan te schaffen moet worden vergroot. Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer financiële kennis een zzp'er heeft, hoe sneller hij iets aan pensioen doet. Verzekeraars zijn hier wel mee bezig, daarom zal PZO het onderzoek regelmatig herhalen. 

Meer pensioenmogelijkheden voor zzp'ers

PZO pleit al jaren voor een collectieve mogelijkheid voor zzp'ers om pensioen op te bouwen, die kosten verlaagt en vrijwillig is. Zzp'ers willen flexibiliteit, vrijwilligheid, toegankelijkheid en transparantie tegen zo laag mogelijke kosten. PZO is nadrukkelijk niet voor het instellen van een pensioenfonds voor zzp'ers. Pensioenvoorziening zal altijd een persoonlijke beslissing van de zelfstandige zijn.
De huidige pensioenmogelijkheden voor zzp'ers zijn beperkt tot de derde pijler van het pensioenstelsel, zoals lijfrente en banksparen.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Martijn Pennekamp

21-01-2012 12:03  |  

Snap de ophef niet zo goed over de ondoorzichtigheid van pensioenen voor zzp'ers. Pensioen is niet meer dan sparen met rendement voor een later tijdstip. Waarom dan ingewikkelde pensioenproducten? Wij zzp' ers bepalen toch zelf wel hoe we onze oudedagsvoorziening regelen. Lees hier maar eens hoe eenvoudig pensioen opbouwen is en welke mogelijkheden er zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.