Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Niet nakomen verrekenbeding leidt tot problemen bij echtscheiding

14 december 2011 - Bent u ondernemer en getrouwd? Dan verrekent u vast rond de kerst het ‘overgespaarde inkomen’. Komt dit niet bekend voor? Het gros van de getrouwde ondernemers heeft in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding opgenomen, dat niet wordt nageleefd.

Dit kan verstrekkende consequenties hebben in geval van een echtscheiding, zo stelt Rachel Jongerius, advocaat en mediator bij  Smeets Gijbels B.V. Amsterdam. De praktijk wijst uit dat echtgenoten vaak nog jarenlang procederen over de uitleg van de huwelijkse voorwaarden en de bedoeling van partijen ten tijde van het overeenkomen van de huwelijkse voorwaarden, met alle financiële consequenties maar ook onzekerheid van partijen van dien. 

Periodiek verrekenbeding

Veel ondernemers kiezen ervoor om voorafgaande aan een huwelijk, huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hiermee hopen ondernemers te voorkomen dat in geval van een echtscheiding het ondernemingsvermogen of de waarde van de aandelen moet worden verdeeld. Een van de mogelijkheden is een periodiek verrekenbeding. Een periodiek verrekenbeding houdt in dat echtgenoten jaarlijks hetgeen van hun inkomsten overgebleven is na voldoening van de kosten van de huidshouding (het ‘overgespaarde inkomen’), alsnog bij helften moeten verdelen. 

Niet jaarlijks verrekend?

Als het periodiek verrekenbeding daadwerkelijk jaarlijks is nageleefd door de echtgenoten, blijft het ondernemingsvermogen of de waarde van de aandelen buiten schot in geval van een echtscheiding. Er zijn slechts weinig echtparen die daadwerkelijk tot een jaarlijkse verrekening van de overgespaarde inkomsten overgaan. Bij echtscheiding leidt dit tot grote problemen. Dit kan met zich meebrengen dat het gehele vermogen, inclusief bijvoorbeeld ook de waarde van de aandelen van een ondermening, aan beide echtgenoten toekomt en in geval van een echtscheiding daarom alsnog tussen de echtgenoten "verdeeld" moet worden.
Hoe kunt dit voorkomen? 

Finaal verrekenbeding

Als u nog niet getrouwd bent maar dit wel voornemens om te trouwen, dan doet u er goed aan geen periodiek verrekenbeding op te laten nemen in uw huwelijkse voorwaarden. In plaats van een periodiek verrekenbeding kunt u beter een finaal verrekenbeding opnemen in de huwelijkse voorwaarden. Dit brengt met zich mee dat aan het einde van het huwelijk alsnog een bepaald door de echtgenoten aangewezen vermogen zal worden verdeeld. Hiervan kan uitdrukkelijk het ondernemingsvermogen of de waarde van de aandelen worden uitgezonderd. Deze optie brengt met zich mee dat u niet jaarlijks hoeft te verrekenen met uw partner. Daarnaast kunt u ook vermogen uit een schenking, erfenis en dergelijke buiten het verrekenbeding houden.
Koude uitsluiting
Een andere optie kan zijn dat in de huwelijkse voorwaarden wordt opgenomen dat er geen gemeenschappelijk vermogen zal zijn tussen u en uw partner, de zogenaamde ‘koude uitsluiting’. In geval dat u geen kinderen heeft en u en uw partner nagenoeg een gelijkwaardig inkomen genereren, is dit een duidelijke en goed uitvoerbare variant. Aan het einde van het huwelijk wordt er niets verrekend tussen u en uw partner. Ieder houdt wat zij voor het huwelijk al had en tijdens het huwelijk aan vermogen heeft gegenereerd. Er kunnen uiteraard uitzonderingen worden gemaakt op een dergelijk regime. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de echtelijke woning en/of de inboedel waarvan expliciet in de huwelijkse voorwaarden kan worden opgenomen dat deze zaken eigendom zijn van u beiden. In geval van een echtscheiding zullen deze zaken daarom moeten worden verdeeld. 

Al getrouwd?

Huwelijkse voorwaarden kunnen gedurende het huwelijk worden gewijzigd. Mocht u tot de conclusie komen dat in uw huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding is opgenomen dan zou het goed zijn de huwelijkse voorwaarden alsnog te wijzigen door bijvoorbeeld het opnemen van een finaal verrekenbeding dat de onderneming uitzondert van verrekening. Overigens zal de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden altijd met instemming van uw partner moeten gebeuren. Daarnaast zal op het moment van de wijziging van de huwelijkse voorwaarden alsnog bekeken moeten worden of en zo ja welk vermogen tussen u en uw partner verrekend moet worden over de periode voorafgaande aan de wijziging. 

Stel uw onderneming veilig

Kortom, een niet nageleefd periodiek verrekenbeding geeft (veel) stof tot nadenken en kan in geval van een echtscheiding verstrekkende consequenties hebben voor u en uw onderneming. Indien het ondernemingsvermogen valt onder de werking van een periodiek verrekenbeding kan het zo zijn dat de helft van de waarde van uw onderneming of de helft van het ondernemingsvermogen uw partner toekomt in geval van echtscheiding. Laat u als ondernemer daarom voorafgaande aan een huwelijk zorgvuldig informeren over de opties die in huwelijkse voorwaarden kunnen worden opgenomen. Het is zaak daarbij duidelijk aan te geven wat het doel is van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het veiligstellen van het ondernemingsvermogen in geval van echtscheiding. In geval er al huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, doet u er goed aan deze op korte termijn te laten controleren om na te gaan of het beoogde effect van het veiligstellen van het ondernemingsvermogen wel daadwerkelijk is gerealiseerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.