Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Flex BV: funest voor Nederlands economisch verkeer?

12 december 2011 - "De invoering van de Flex BV, die de huidige BV gaat vervangen, is funest voor het economisch verkeer. De nieuwe rechtspersoon dient slechts aan minimale eisen te voldoen, waardoor deze rechtspersoon op gespannen voet komt te staan met rechtszekerheid."

Dit zijn de woorden van Roald Subnel, partner en adviseur ondernemingsrecht bij Legal experience. Met de invoering van de Flex BV wil de overheid het vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemingen vergroten. Echter schiet ze met de Flex BV haar doel voorbij. Vooral de lage instap- en transparantie-eisen voor de Flex zorgen voor veel onzekerheid. Ondernemers hoeven niet langer een verplicht kapitaal van 18.000 euro in te leggen. Het staat ondernemers vrij om in het nieuwe systeem zelf te kiezen welk bedrag zij bij de oprichting van de BV inbrengen. Subnel: "Dit is een kwalijke ontwikkeling. Hiermee wordt de bescherming die je als stakeholder geniet, weggenomen." Organisaties die zaken doen met Flex BV’s moeten alle gegevens nog beter checken waardoor snelle besluitvorming moeilijk wordt. 

Niet persoonlijk aansprakelijk

Naast de afschaffing van de verplichte inleg van 18.000 euro aan kapitaal zijn de bestuurders namelijk niet aansprakelijk zoals bij een V.O.F waar de kapitaalbeschermingsregels ook niet gelden. Als een ondernemer over weinig eigen vermogen beschikt, dan groeit de verhouding tussen de mogelijke schulden en het eigen vermogen snel scheef. De sancties die bestuurders kunnen worden opgelegd, staan niet in verhouding tot de schulden die ze kunnen maken. Subnel: "De verhouding tussen schulden en aflossing groeit scheef wanneer een ondernemer onvoldoende eigen vermogen heeft. De nieuwe Flex BV is in feite een Engelse Limited (Ltd). Iedereen uit het bedrijfsleven kent het misbruik die van de Ltd’s wordt gemaakt." 

Keuze
Volgens Subnel moet de overheid de huidige BV laten bestaan en geen rechtsvorm, zoals de Flex BV, toevoegen. Hierdoor behouden ondernemers de keus en wordt er een duidelijke schifting aangebracht in het bedrijfsleven. Ondernemers kunnen daarmee veel beter kiezen met wie ze in zee gaan en hoeven minder onderzoek te doen. Subnel pleit ervoor om het huidige systeem te laten bestaan. Subnel: "Het is helemaal niet nodig om uit concurrentie overwegingen, zoals de overheid beoogt, een rechtspersoon toe te voegen en de huidige BV te vervangen. Door het aantrekkelijke vestigingsklimaat zitten er al heel veel buitenlandse ondernemingen in Nederland."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.