Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers maken zich zorgen over langer doorwerken

29 november 2011 - 68 procent van de Nederlandse werkgevers maakt zich zorgen over het langer doorwerken van hun werknemers. Het inzetten van actief gezondheidsbeleid is volgens hen (76 procent) een voorwaarde om langer werken mogelijk te maken. Zeker voor de oudere werknemers.

Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis Achmea uitgevoerd door Motivaction. Bedrijven vrezen onder meer voor daling van efficiency en lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en minder motivatie bij oudere werknemers. Ook bestaat de verwachting dat werkzaamheden te zwaar zijn voor ouder personeel. 

Preventiebeleid
Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) in Nederland hanteert een preventiebeleid ter voorkoming van ziekteverzuim en/of arbeidsongeschiktheid. Een beleid dat gericht is op een duurzame inzetbaarheid van ouder personeel wordt ingezet door 37 procent van de werkgevers. Tegelijkertijd neemt het aantal oudere werknemers toe in 56 procent van de Nederlandse bedrijven. 

Ongezond gedrag
Een ruime meerderheid (52 procent) van de bedrijven ziet een ongezonde leefstijl onder werknemers toenemen. De gezondheid van de werknemer is met name de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar óók van de werkgever, blijkt uit het onderzoek. Ruim driekwart van de bedrijven (77 procent) aanvaardt hiervoor meer of minder verantwoordelijkheid. 
Bedrijven mogen hun mensen aanspreken op een ongezond gedrag wanneer dit op langere termijn een negatief effect kan hebben, zegt 60 procent van de werkgevers en 61 procent van de werknemers. 40 procent van de MKB-werkgevers vindt zelfs dat zij een werknemer met een ongezonde leefstijl mag ontslaan. Over de vraag of een werkgever een werknemer mag aanspreken op overmatig alcoholgebruik antwoorden een grote meerderheid van de bedrijven én werknemers positief (beide 67 procent).

Doorsturen  |  4  |  Nieuwsbrief

Reacties

Gezonde werker

12-07-2012 09:03  |  

O ja? Krijgen we dan Amerikaanse toestanden, dat je elke week je bloed en een plasje moet inleveren zodat je gecontroleerd kan worden op drugs- en nicotinegebruik? Elke week op de weegschaal bij een vermoeden van overgewicht?
En waarom alleen ouderen? Hoeveel jongeren gaan niet elke week voetballen (met groot risico op blessures) en zuipen zich daarna een stuk in de kraag?

M

23-07-2012 11:16  |  

Een hoop MBK-werkgevers zouden een gezondheidsproef zelf nog niet eens doorstaan, dus laat die daar in vredesnaam niets over te zeggen krijgen.

Voor de rest prive is prive. Zolang je de werkgever niet in een kwaad daglicht zet, heeft hij/zij zich daar niet mee te bemoeien.

Marijke

29-07-2012 11:05  |  

Op de lange termijn richten is leuk, als je ook een lange termijn contract krijgt. En die tijden zijn allang voorbij. Zolang de leefstijl niet conflicteert met de huidige werkzaamheden is er niks aan de hand, voor wat de werkgever betreft. Die kan hooguit een gezondere werkomgeving aanbieden. En daarmee laten zien wat hij/zij onder gezonde leefstijl verstaat. Want ook daar kan je nog een lange discussie over voeren.

Jan van Uden

6-08-2012 13:22  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.