Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ritregistratiesystemen steeds volwassener

28 november 2011 - Steeds meer berijders en bedrijven gebruiken een ritregistratiesysteem. Een dergelijk systeem maakt bijvoorbeeld het bijhouden van de kilometeradministratie voor de belastingdienst veel gemakkelijker.

De Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) heeft de belangrijkste ritregistratiesystemen vergeleken en op een rij gezet. De vereniging concludeert dat deze systemen zich de laatste jaren sterk ontwikkeld hebben. 

Ontmoedigingsbeleid
De belastingdienst voert een ontmoedigingsbeleid onder berijders van een auto van de zaak die de zogenaamde 500km verklaring hebben getekend. Deze berijders betalen geen bijtelling omdat zij verklaren minder dan 500 kilometer privé te rijden met de auto van de zaak. Zij voeren een kilometeradministratie om dit te bewijzen. Er zijn 220.000 berijders in Nederland die een dergelijke administratie bijhouden. Dit aantal is de laatste jaren gestabiliseerd, echter met de nieuwe inperkingen van de lage bijtellingscategorieën voorspelt VAVDZ een toename. Zeker nu het bijhouden van een dergelijke administratie makkelijker wordt door de beschikbare ritregistratiesystemen. 

Fraudegevoelig
Martin Huisman, Voorzitter van de VAVDZ hierover: "In principe vinden wij de 500km verklaring met daarbij die arbeidsintensieve rittenregistratie een onding. Het werkt fraude in de hand en de massa die echt te goeder trouw is, krijgt vervolgens met een heel vervelende belastingdienst te maken. Echter, onder de huidige omstandigheden is het het enige alternatief, en als de regeling er is moet je hem kunnen gebruiken." 

Fouten en problemen
Een veelvoorkomende fout is dat berijders halverwege het jaar kilometers bij willen gaan houden. Dit kan echter alleen per heel kalenderjaar. Een ander probleem is de volledigheid van de ritregistratie. Hier zijn echter tegenwoordig goede oplossingen voor. VAVDZ heeft alle aanbieders van ritregistratiesystemen op een rij gezet en gepubliceerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.