Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Checklists
Door: Redactie Brisk Magazine

Checklist: Eindejaarstips 2010

Sluit het jaar ook fiscaal gunstig af!

Het jaar is bijna voorbij, tijd om de laatste fiscale puntjes op de i te zetten. Kunt u nog profiteren van een of andere regeling? Moet u nog snel een wijziging doorvoeren? Een beslissing nemen of juist uitstellen?


Investeringsaftrek veilig stellen
Wilt u bepaalde bedrijfsmiddelen waarover u ooit investeringsaftrek hebt genoten doorverkopen? Damn kan het gunstig zijn die verkoop uit te stellen tot volgend jaar. bij verkoop binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar waarin de aanschaf heeft plaatsgevonden moet de aftrek namelijk weer geheel of gedeeltelijk bijgeteld worden. Hou daar rekening mee. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als u in een jaar voor meer dan 2.200 euro in bedrijfsmiddelen investeert. De aftrek bedraagt een percentage van het totale investeringsbedrag in een jaar. De aftrek is 28 procent als u niet meer dan 54.000 heeft geïnvesteerd, investeerde u tussen de 54.000 en100.000 euro, dan mag u 15.120 euro aftrekken. Investeert u meer dan 100.000 euro, dan daalt de aftrek met 7,56 procent voor het bedrag boven de 100.000 euro. Investeringen boven de 300.000 euro komen niet meer voor aftrek in aanmerking.
Heeft u nog geen 2.200 euro geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, kunt u nu misschien vast een aantal investeringen doen die u anders volgend jaar zou doen. Zit u al boven het bedrag, dan is het raadzaam de investering vooruit te schuiven naar volgend jaar om dan opnieuw in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek. Om voor de aftrek in aanmerking te komen, moet u dit expliciet verzoeken in uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Houd er verder rekening mee dat alleen bedrijfsmiddelen die duurder zijn dan 450 euro in aanmerking komen voor aftrek. 

Willekeurige afschrijving
De tijdelijke regeling voor versnelde (willekeurige) afschrijving op investeringen in bedrijfsmiddelen wordt opnieuw met een jaar verlengd. Dit betekent dat u ook kapitaalsgoederen die u in 2011 aanschaft in twee jaar kunnen worden afgeschreven. In het investeringsjaar mag maximaal 50 procent worden afgeschreven, het restant schrijft u af in één of meer volgende jaren. Zeer zuinige bedrijfswagens mogen overigens altijd willekeurig worden afgeschreven. De volgende zaken vallen niet onder de regeling: gebouwen, schepen, personenauto’s, motoren, bromfietsen, dieren, wegwerken, immateriële activa en bedrijfsmiddelen die u ter beschikking stelt aan derden. 

Beloning meewerkende partner
Werkt uw partner in uw onderneming, dan kunt u die een beloning betalen. Deze is aftrekbaar mits hij hoger is dan 5.000 euro. Dit is aantrekkelijk omdat de loonheffing bij uw partner vaak lager is. Zolang de beloning minder is dan 18.128 euro wordt deze namelijk belast tegen het laagste tarief (mits uw partner geen ander inkomen heeft).
¬Werkt uw partner mee zonder vergoeding, dan kunt u de meewerkaftrek toepassen. Dit mag u doen als uw partner in het hele jaar minimaal 525 uur in de onderneming werkte. Let echter goed op welke uren u hiervoor wel en niet mee mag tellen. Uren die besteed worden aan administratief werk tellen altijd mee, maar schoonmaakuren alleen als uw werkruimte fysiek gescheiden is van uw woning. De meewerkaftrek bedraagt minimaal 1,25 procent en maximaal 4,0 procent van uw winst. 

MKB-winstvrijstelling 
Per 1 januari 2010 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd naar twaalf procent en hoeft u niet meer te voldoen aan het urencriterium om ervoor in aanmerking te komen. Dit betekent dat ook deeltijdondernemers er voor in aanmerking komen. Het addertje is als volgt: u kunt per 1 januari 2010 uw winst niet meer verrekenen met andere inkomsten, zoals loon uit dienstverband. Alleen starters mogen dit gedurende de eerste drie jaar van hun ondernemerschap. 

Urenadministratie
Zorg voor een kloppende urenadministratie. In 2010 moeten zelfstandige ondernemers en deeltijdondernemers minimaal 1.225 uur werkzaam zijn in hun eigen onderneming en minstens 50 procent van hun tijd in de onderneming steken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Starters hoeven niet aan de 50 procent-eis te voldoen maar wel aan het urencriterium. Ook voor zwangere (en net bevallen) ondernemers gelden aangepaste eisen. 

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) 
Een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is altijd geldig van 1 januari tot en met 31 december. Na afloop krijgt u een nieuwe (mits er niets veranderd is), of kunt u zelf een nieuwe verklaring aanvragen bij de Belastingdienst. Komt u een opdracht met een klant overeen voor 1 november die doorloopt tot na 1 januari van het volgende jaar, dan blijft de VAR tot het eind van deze opdracht geldig (uiterlijk tot 31 december van het nieuwe jaar). Heeft u op het moment van de overeenkomst al een VAR voor het komende jaar, dan geldt per 1 januari de VAR voor dat jaar. Heeft u nog geen nieuwe VAR? Vraag hem dan snel aan!
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:
E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs