Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Beursblik: Goldman Sachs optimistisch over grondstofprijzen

20 december 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs is positief gestemd over de grondstofprijzen in 2018. Dit bleek uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank.  Afgelopen jaar hebben de grondstofprijzen zich volgens de analisten teleurstellend ontwikkeld, vooral in vergelijking tot de oplopende aandelenkoersen. Voor komend jaar is Goldman Sachs desalniettemin enthousiast over de vooruitzichten. 

Olie
Wat betreft olie denken de analisten van de zakenbank dat halverwege volgend jaar de wereldwijde olievoorraden weer in balans zullen zijn. Dit zal in de tweede helft van 2018 leiden tot een geleidelijke opheffing van de productiebeperkende maatregelen van OPEC en Rusland. De schalieproductie in Amerika zal naar verwachting van de analisten hoog blijven.

Aluminium
De wereldwijde aluminiummarkt staat er volgens Goldman Sachs goed voor. Dit is volgens de analisten te danken aan de pogingen van China om een beter milieubeleid te voeren. Daardoor zal de productie in China dalen. Er rest volgens de bank evenwel weinig prijspotentieel, hoewel een terugval naar de niveaus van begin dit jaar ook niet zal gebeuren. 

Nikkel
Wat betreft de nikkelprijzen rekent Goldman Sachs op een prijsstijging in het begin van 2018, dankzij goede macro-economische omstandigheden, gunstige seizoensontwikkelingen en door capaciteitsreducties in China. Kijkend naar een termijn van zes tot twaalf maanden wordt echter uitgegaan van een daling op basis van een "bescheiden" groeivertraging China. 

Zink 
De zinkmarkt zal krap blijven in de eerste helft van 2018 door lage voorraden en lagere niveaus van de verwerkingslonen in China. Ook speelt backwardation, wat betekent dat de spotprijs hoger ligt dan de prijs voor levering in de toekomst, een rol. In de tweede jaarhelft voorzien de analisten dat de voorraden toenemen. Na 2018 verwacht de Amerikaanse bank dat er sprake zal zijn van bescheiden overschotten, maar de zinkprijzen zullen volgens de analisten waarschijnlijk hoog blijven. 

IJzererts
In november en begin december dit jaar zijn de ijzerertsprijzen gestegen tot boven de 70 dollar per ton, maar de analisten denken niet dat dit niveau houdbaar is. Voor de komende drie maanden wordt gerekend op een prijsniveau van 60 dollar per ton. Voor heel 2018 rekent Goldman Sachs op een gemiddelde prijs van 55 dollar, door een toename aan de aanbodzijde. 

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.