Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Uitgelicht: herstel Altice blijft uit

10 november 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Altice heeft afgelopen week opnieuw een flinke tik gekregen, nadat de publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal een week eerder ook al voor een afstraffing zorgde. De Franse kabelaar met een notering aan het Damrak moet het vertrouwen van beleggers herwinnen en probeerde deze week een eerste stap in die richting te zetten. Altice kwam vorige week vrijdag met cijfers over het derde kwartaal en deze wisten geenszins te overtuigen. Het Franse kabelbedrijf boekte een hoger aangepast bedrijfsresultaat op een licht lagere omzet en de onderneming liet zich negatiever uit over heel het boekjaar. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal volgens de kabelaar in 2017 aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting van een hoog enkelcijferige groei uitkomen. "Met veel financiële leverage moeten je resultaten natuurlijk wel goed zijn", verklaarde analist Corné van Zeijl van Actiam de koersafstraffing. Vorige week vrijdag gaf het aandeel maar liefst 22,6 procent aan beurswaarde prijs. Afgelopen week kon het aandeel echter niet herstellen, een teken dat de markt zich zorgen maakt over de toekomst van de onderneming. Goldman Sachs en Bryan Garnier haalde het aandeel al van de kooplijst. "Een flinke koersval, maar dat hangt ook zeker samen met de huidige bedrijfsvoering", zo stelde analist Jauke de Jong van AFS. "Altice heeft veel schulden, er wordt op de centen gekeken en de Franse markt zit tegen." Volgens analisten van Bryan Garnier lijkt het bedrijf in Frankrijk zelfs verder verwijderd van een ommekeer. De koersval valt dan ook vooral toe te schrijven aan de "som van alles", aldus De Jong, waarbij de publicatie van de kwartaalcijfers de 'trigger' was.

CEO vertrekt 



Altice erkent dat het anders moet en nam afgelopen week het management op de schop. Onder meer topman Michel Combes stapte daarbij op en hij wordt opgevolgd door Dexter Goei, die momenteel al CEO van Altice USA is en beide functies zal combineren. Oprichter Patrick Drahi van Altice wordt voorzitter van de raad van bestuur, terwijl financieel directeur Dennis Okhuijsen ook de functie van CEO Altice Europe zal bekleden. De nieuwe bedrijfsstructuur is opgezet om de strategie van Altice beter te kunnen implementeren en om de operationele en financiële prestaties van de activiteiten te verbeteren.      De markt bleek nog niet overtuigd van de stappen door Altice en het aandeel kon niet op enige vorm van opleving rekenen. Analisten van Bryan Garnier begrepen dat wel. "Deze stap zorgt eerder voor meer vragen dan voor antwoorden", aldus de marktvorsers.   Volgens Bryan Garnier kan het vertrek van Combes een signaal zijn dat de situatie bij SFR slechter is dan de markt verwacht, met nog veel problemen in het vooruitzicht. Verder duidt het vertrek erop dat Altice moeite heeft om de juiste topmannen aan te trekken en te behouden, aldus de analisten.

Zakenbankiers nemen het weer over



De Jong van AFS kan zich vinden in de gedachte van Bryan Garnier en wees erop dat Combes destijds was aangenomen om het bedrijf te stroomlijnen, zoals hij ook al deed bij Alcatel-Lucent. Daar lijkt de topman dus niet helemaal in geslaagd. "Nu nemen Patrick Drahi en Dexter Goei het weer over", aldus de analist van AFS. "Maar zij zijn zakenbankiers, met een goed oog voor fusies en overnames. Kunnen zij wel rigoureus in de kosten snijden?", vraagt De Jong zich af. Bovendien moeten volgens De Jong de recente overnames nog goed worden geïntegreerd in de huidige bedrijfsvoering en ook op dit vlak blijft het nog de vraag of Drahi en Goei hiertoe in staat zijn. "Door de nieuwe bestuursstructuur zien we een terugkeer van de oudgedienden die goed waren voor het originele succes van Altice en bovendien nog steeds een substantieel belang in de onderneming hebben", concludeerde analist Robert Grindle van Deutsche Bank.  Volgens Grindle zijn de verantwoordelijkheden van bestuurders door de donderdagavond aangekondigde wijzigingen een stuk inzichtelijker geworden. Dit kan twijfels onder beleggers over het vermogen van Altice om de doelstellingen te behalen, waaronder een ommekeer bij SFR, wat doen afnemen, zo stelde de marktvorser. Grindle noemde de recente koersval "zeer overdreven", maar volgens de analist moeten beleggers niet vergeten dat de markt voor high yield de laatste tijd ook geen steun in de rug was voor een zwaar gefinancierd bedrijf als Altice. De nettoschuld van de kabelaar is momenteel meer dan 5 keer zo hoog als de EBITDA. Of de bodem al in zicht is, vindt Grindle lastig te zeggen. De analist, die een koopadvies heeft op Altice, houdt er rekening mee dat het aandeel volatiel blijft. De daling werd evenwel versterkt door technische factoren, en als die uitgewerkt zijn, dan is er vermoedelijk ook ruimte voor herstel denkt Grindle. Het aandeel Altice sloot vrijdag 3,4 procent lager op 10,30 euro, waardoor op weekbasis een verlies restte van 17,7 procent.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.