Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Brisk Index
31 oktober 2017

ASMI lost beloftes in

(ABM FN-Dow Jones) ASM International heeft in het derde kwartaal, zoals ook door analisten verwacht, voldaan aan de eigen outlook en denkt dat in het laatste kwartaal van dit jaar de omzet en de orderinstroom hoger zullen uitvallen. Dit bleek dinsdag nabeurs uit de cijfers van de toeleverancier van de halfgeleider sector. "Keurig in lijn met onze guidance", concludeerde CEO Chuck del Prado over de kwartaalresultaten. In de omzet zaten ook enkele nieuwe producten, zoals Intrepid Epitaxy. ASMI kwam in het derde kwartaal uit op een omzet van 185,3 miljoen euro en een orderinstroom van 160,4 miljoen euro. Bij de halfjaarcijfers zei de onderneming voor het derde kwartaal te mikken op een omzet van 170 miljoen tot 190 miljoen euro en een orderinstroom van 150 miljoen tot 170 miljoen euro. In het tweede kwartaal behaalde ASMI een orderinstroom van bijna 206 miljoen euro. Maar die was volgens ASMI ook "erg sterk". De brutomarge daalde van 43,7 procent in het tweede kwartaal naar 40,0 procent afgelopen kwartaal. ASMI lanceerde verschillende nieuwe producten, maar dit drukt volgens de toeleverancier wel tijdelijk op de marge. "De initiële marge op deze nieuw geïntroduceerde producten is relatief laag, zoals eerder al aangegeven, en drukten afgelopen kwartaal met 5 procentpunt op de brutomarge", verduidelijkte topman Del Prado dinsdag. In de loop van 2018 zal de marge volgens de CEO weer rechttrekken. Operationeel restte er een resultaat van 25,7 miljoen euro, 12 miljoen euro minder dan een kwartaal eerder, maar ruim meer dan de 16,8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2016. Netto restte er een winst van 42,2 miljoen euro, fiks minder dan de winst van 132,1 miljoen euro een kwartaal eerder. Genormaliseerd, dat wil zeggen zonder de opbrengst van de verkoop van het belang in ASM PT en het resultaat op het resterende belang, daalde de winst van 55,6 miljoen naar 47,6 miljoen euro. Wisselkoerseffecten drukten in het derde kwartaal met 8 miljoen euro op de resultaten van ASMI. Een kwartaal eerder was dit 11 miljoen euro.

Outlook
De single wafer ALD markt zal in 2017 "duidelijk" verbetering laten zien ten opzichte van een jaar eerder, zo stelde ASMI. Daarbij zal de vraag vanuit Logic en Foundry "gezond" blijven, terwijl er in 3D-NAND een "sterke" toename zal plaatsvinden. Voor het vierde kwartaal mikt ASMI op een omzet van 190 miljoen tot 210 miljoen euro met een orderinstroom van 170 miljoen tot 190 miljoen euro. Tegen ABM Financial News zei analist Marc Hesselink van ABN AMRO te mikken op een omzet van 364 miljoen euro voor de laatste zes maanden van 2017. Dat zou betekenen dat ASMI in de laatste drie maanden 179 miljoen euro omzet moet boeken, terwijl de outlook van de toeleverancier uitgaat van 190 miljoen tot 210 miljoen euro. In 2017 profiteerde ASMI naar eigen zeggen van een "erg sterke" markt voor wafer fab equipment. Marktkenners voorspellen volgens ASMI voor 2018 een groei van zo’n 0 tot 5 procent. ASMI denkt in 2018 harder dan de markt te kunnen groeien, zo liet het dinsdag weten. Het aandeel ASM International sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 57,52 euro.

Bron: ABM Financial News
 
Doorsturen »  Reageer »  
 

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs