Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Rode cijfers TomTom en opnieuw verlaging outlook

20 oktober 2017 - (ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het derde kwartaal minder omzet geboekt en zag het resultaat in het rood duiken. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de navigatiespecialist, waarbij de omzetverwachtingen voor heel dit jaar opnieuw neerwaarts werden bijgesteld. TomTom behaalde een omzet van 218 miljoen euro, terwijl analisten vooraf gemiddeld rekenden op 223 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2016 werd er nog een omzet behaald van 239 miljoen euro. De lagere omzet was vooral het gevolg van druk op de inkomsten bij de consumententak. Volgens de consensus zouden de inkomsten in deze divisie afnemen van 137 miljoen naar 106 miljoen euro. De omzet kwam daadwerkelijk uit op 97,2 miljoen euro, een afname van maar liefst 29 procent op jaarbasis. CEO Harold Goddijn voorspelde dat de consumententak dit jaar voor minder dan de helft van de groepsomzet verantwoordelijk zal zijn. De groei van TomTom zit volgens de topman dan ook vooral in de B2B producten van de onderneming. De andere divisies deden het beter. Bij Automotive en Licensing steeg de omzet met 23 procent naar 81,1 miljoen euro. Hier rekenden de analisten vooraf op 78 miljoen euro.  Bij Telematics steeg de omzet van 36,5 miljoen naar 39,4 miljoen euro. Hier ging de consensus uit van 40,0 miljoen euro. Operationeel behaalde TomTom in het derde kwartaal een negatief resultaat van 6,0 miljoen euro. Vorig jaar was dit 1,0 miljoen euro positief en analisten mikten voor afgelopen kwartaal opnieuw op een operationele winst van 1,0 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde op jaarbasis van 0,6 miljoen euro positief naar 5,3 miljoen euro in het rood. Dit leverde desalniettemin een aanpaste winst per aandeel op van 0,08 euro, hetgeen hoger was dan de 0,05 euro die analisten voorzagen.

Outlookverlaging
TomTom stelde opnieuw de omzetverwachting voor heel 2017 neerwaarts bij. Aanvankelijk rekende de navigatiespecialist op 925 miljoen tot 950 miljoen euro. Vervolgens zei TomTom te verwachten aan de onderkant van deze omzetbandbreedte uit te komen. Vrijdag liet de navigatiespecialist weten vanwege de reorganisatie van de sporttak uit te zullen komen op ongeveer 900 miljoen euro. Recent liet TomTom al weten dat er bij de sporttak inmiddels 136 banen als overbodig zijn aangemerkt, waarvan 57 in Nederland. Vrijdag liet TomTom weten dat de strategische herziening nog altijd wordt uitgevoerd. Ondanks de omzetverlaging, voorziet TomTom nog wel altijd een aangepaste winst per aandeel voor dit jaar van 0,25 euro. De investeringen zullen dit jaar “marginaal” stijgen ten opzichte van 2016, exclusief overnames en reorganisatielasten. Het aandeel TomTom sloot donderdag vlak op 9,32 euro.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.