Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Brunel rekent op herstel na teleurstellend halfjaar

18 augustus 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Brunel International heeft ook in het tweede kwartaal de resultaten zien dalen en operationeel werd er zelfs verlies geleden. Dit bleek uit de cijfers van de specialistische detacheerder. "We wisten dat het eerste halfjaar zwaar zou worden, maar we hebben de bodem sneller dan voorzien achter ons gelaten", zei CEO Jan Arie van Barneveld in een toelichting op de cijfers. Volgens de topman verbeteren de prestaties dag na dag. "Met Europa terug op het groeipad en alle maatregelen bij de mondiale tak, ben ik er van overtuigd dat we vlot weer terugkeren naar een duurzame groei", voegde Van Barneveld toe. De omzet van Brunel daalde op jaarbasis met 18 procent van 231,2 miljoen naar 188,9 miljoen euro in het tweede kwartaal. Over het eerste halfjaar kwam de omzet ook 18 procent lager uit op 385,3 miljoen euro. De operationele kosten stegen met 2 procent en het operationele resultaat (EBIT) viel terug van 7,5 miljoen winst naar een verlies van 1,2 miljoen euro. De mondiale activiteiten van Brunel waren verlieslatend in het tweede kwartaal, terwijl de andere divisies wel in het zwart wisten te blijven. Als een verrassing kwamen de lagere cijfers niet. "We denken dat het tweede kwartaal moeilijk was voor Brunel", zei analist Konrad Zomer van ABN AMRO al in een vooruitblik op de rapportage van de detacheerder. Zomer voorzag dat de omzet in het tweede kwartaal met 18 procent zou dalen van 231 miljoen naar 190 miljoen euro. De EBIT nam volgens de analist af met 69 procent af van 10,2 miljoen naar 3,2 miljoen euro. De ramingen van KBC Securities waren nog iets somberder dan die van ABN AMRO. De Belgische broker voorzag een omzetdaling van 17 procent naar 193 miljoen euro en een EBIT van 1,6 miljoen euro, een afname op jaarbasis van 78 procent.

Outlook
Bij de update over het eerste kwartaal gaf Brunel nog geen concrete outlook voor dit jaar af. Wel zei de onderneming verdere groei in Duitsland te voorzien, terwijl de Nederlandse operaties pas in de tweede helft van het jaar naar verwachting weer terugkeren naar groei. Brunel herhaalde vrijdag dat Nederland in het derde kwartaal weer zal terugkeren naar omzetgroei, en dat Duitsland zal blijven groeien. Bij de mondiale tak rekent Brunel de komende kwartalen op een vlakke omzetontwikkeling, alvorens de effecten van de maatregelen die de detacheerder treft zichtbaar worden. "Er is wat onzekerheid over de timing van de eerste omzetten van deze initiatieven, maar we verwachten een EBIT van tenminste 15 miljoen euro in heel dit jaar te realiseren", aldus Brunel. KBC Securities mikt op een jaaromzet van 793 miljoen euro met een EBIT van 23 miljoen euro, dalingen ten opzichte van 2016 van respectievelijk 10 en 13 procent. Netto zou Brunel dan 16 miljoen euro verdienen.

Nieuwe topman
Over de zoektocht naar een nieuwe CEO zei Brunel vrijdag niets. ABN AMRO verwacht in de laatste maanden van het jaar een aankondiging. ABN AMRO heeft koopadvies met een koersdoel van 18,00 euro en KBC Securities heeft een Accumuleren advies met een koersdoel van 14,50 euro. Op een rood Damrak sloot het aandeel Brunel International donderdag vrijwel vlak op 12,17 euro.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.